Київ. 25 червня. УНІАН. Коаліція антикорупційних організацій "Громадський суд України" пропонує Міністерству охорони здоров’я створити спільний антикорупційний фармацевтичний медичний комітет для захисту прав споживачів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова ГСУ Анатолій МІСЯЦЬ.

Необхідність утворення такого органу він пояснив тим, що "з кожним роком в Україні зростає неконтрольоване вживання фальсифікованих ліків, що призводить до погіршення стану здоров’я нації".

Відео дня

У свою чергу, член експертної ради ГСУ Ірина БРОНІНА зауважила, що на такий стан речей впливає агресивна політика фармацевтичних кампаній щодо просування власної продукції та відсутність контролю з боку держави.

Водночас директор державного фармакологічного центру МОЗ України Віктор ЧУМАК погодився з тим, що така проблема в державі дійсно існує і виникла вона "ні сьогодні і ні вчора". "В останні роки виникла в Україні досить небезпечна ситуація з нерегульованим використанням ліків", - сказав він, додавши при цьому що сьогодні "лікувальна справа пішла в залежність від фармбізнесу... сьогодні багато ліків призначається зайвих".

За словами В.ЧУМАКА, "замість дешевих ліків пропонують дорогі", хоча в переважній більшості випадків залежності між ціною і якістю немає. В результаті "хворі щороку переплачують півтора мільярди гривень з власної кишені". "Ми - єдина країна, в якій не регламентується просування ліків", - сказав В.ЧУМАК. При цьому він зауважив що міністерством центру, який він очолює, поставлено завдання до кінця року розпочати перегляд існуючих стандартів для нормалізації ситуації та розробити систему взаємозаміщення ліків.