Київ. 25 червня УНІАН. В Україні вийшов друком 5-тисячний наклад книги про Голодомор 1931-1933 рр “Злочин” громадського діяча Петра КАРДАША. Загалом за 5 років реалізації загальноукраїнського проекту, ініційованого українською діаспорою Австралії, у світ вийшло 25 тис. примірників книги.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор видання та поширення книги «Злочин» в Україні, кандидат історичних наук, генеральний директор Фундації ім.О.Ольжича Сергій КОТ.

За його словами, ця книга охоплює своїм змістом ті страждання та жертви, які довелося зазнати українському народові у ХХ столітті в період, коли українські землі були поділені між різними державами або перебували під іноземними окупаціями і документує правду про страхітливі злочини та знущання поневолювачів над українським народом.

Відео дня

Книга написана за спогадами та свідченнями 140 дописувачів-українців з усього світу, які пережили страшні часи та були учасниками тих страшних подій. Книга має понад 500 сторінок і важить кожна близько 2 кг.

Як зазначив С.КОТ, всі наклади видані виключно на добродійні пожертви, що надходили в обсязі від 3-5 доларів до 10 тис. доларів. Займався виданням книги Комітет Спілки Українських організацій Австралії (СУОА). Перше видання книги “Злочин” побачило світ у 2003 р. Надруковано її було в обсязі 5 тис. примірників в Гонконзі та передано в Україну за сприяння СУОА та Фундації ім.О.Ольжича. Розповсюджено книгу тоді було серед державних бібліотек, музеїв, шкіл, вузів, громадських організацій. У 2005 р. було здійснено перше українське видання книги “Злочин” загальним тиражем 6 тис. екземплярів, яке також безкоштовно поширено по Україні у співпраці з міністерствами культури та освіти.

Як поінформував С.КОТ, за цей час видано книгу й англійською мовою. Вона має дещо іншу, відмінну від україномовної, назву - “Геноцид”. Вона була розповсюджена серед бібліотек, шкіл, установ та громадських організацій за кордоном.

Останній цьогорічний наклад книги “Злочин” в обсязі 5 тис. примірників передано в дар Міністерству оборони України для поширення та використання з просвітницькою та виховною метою в усіх підрозділах Збройних сил України в 75-у річницю Голодомору.

Присутня на прес-конференції головний редактор видавництва ім.О.Теліги, де здійснено друк видання, Ольга ВЕРЕМІЙЧИК зазначила, що книга цікава тим, що вона є “народною пам’яттю”, а не інформацією істориків. “Я вважаю, книжка дуже потрібна, щоб люди знали, що було... Ворогів своїх треба знати в обличчя”, - сказала вона.