Київ. 17 червня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація ТОВ «Знання» України заявляє про незаконне захоплення готелю «Знання» по вул. Микільско-Ботанічній, 31 біля ботанічного саду в Києві, що належить товариству.

Про це заявив голова правління ВГО ТОВ «Знання» України Василь КУШЕРЕЦЬ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Ми зіткнулися в товаристві «Знання» фактично з пограбуванням. Був готель товариства «Знання», ми його власники, ми його утримуємо. Виявляється, якісь ділки між собою зробили якусь операцію, включили в цю ситуацію систему судів і в результаті виявляється, що нібито готель на паперах через якісь штучні операції знаходиться в іншого власника», - сказав він.

Відео дня

В.КУШЕРЕЦЬ додав, що впродовж двох років боротьби за своє майно товариство відчуває тиск з боку силових і податкових органів.

«Йде надзвичайно великий тиск. У цьому плані одна мета – забрати приміщення», - підкреслив він.

Як повідомив адвокат, голова ревізійної комісії ВГО ТОВ «Знання» України Анатолій МОРОЗ, інтерес до майна товариства визначений наміром будівельної компанії збудувати на земельній ділянці між житловим будинком і готелем, площею близько 1 тис. кв. м, житлово-офісний комплекс.

За його словами, після відмови ТОВ «Знання» дати дозвіл на прибудову до приміщення багатоповерхового будинку будівельною компанією «був запущений механізм використання судових рішень у питанні отримання майна».

Як пояснив адвокат, оскільки статут колективного підприємства «Готель «Знання», що входить у структуру ТОВ «Знання», не дає директору підприємства повноважень відчужувати майно, «якісь особи підроблюють позовну заяву від імені працівника нашого підприємства. Подається ця заява до Чугуївського міського суду з вигаданими обставинами як з приводу відповідачів у цій справі, так і з приводу обставин».

За словами А.МОРОЗА, в своєму позові працівник пропонує посилити в статуті готелю обмеження повноважень директора і з метою забезпечення позову просить припинити дію норм статуту. 27 лютого 2006 року Чугуївський міськсуд задовольнив вимоги позивача.

Адвокат зазначив, що «опоненти вирішили зробити борговий документ, який би не був виконаний, і за борги забрати все майно».

А.МОРОЗ повідомив, що за версією «опонентів», КП «Готель «Знання» вирішило взяти участь у продовженні діяльності ТОВ «Готельні інновації” і взяло на себе зобов`язання внести статутний внесок на суму 750 тис. грн.

За його даними, 15 лютого 2006 року представники ТОВ «Готельні інновації” подали заяву в Сихівський районний суд Львова про стягнення суми грошового боргу. При цьому в заяві фігурує дата – 9 березня 2006 року. “Тобто, майже на місяць наперед пред`явлений позов”, - пояснив адвокат.

В результаті розгляду справи суд виносить ухвалу про стягнення з КП “Готель “Знання” боргу.

При цьому, за інформацією А.МОРОЗА, представники ТОВ «Готельні інновації” звертаються до Шевченківського суду Києва з вимогою замість погашення боргового зобов`язання визнати за компанією право власності на готель. 6 червня 2006 року суд виніс постанову на користь позивачів.

Разом з тим Дарницький суд Києва виніс постанову, згідно з якою всі дії ТОВ “Готельні інновації” здійснені відповідно до чинних норм законодавства.

Адвокат зазначив, що 11 серпня 2006 року був укладений договір купівлі-продажу нерухомого майна, де ТОВ “Готельні інновації” продає майно ТзОВ “Заріччя-Буд” за 900 тис. грн. При цьому, за його оцінками, реальна вартість готелю становить 20 млн. грн.

А.МОРОЗ повідомив, що ТОВ «Знання» подало апеляційні скарги на всі рішення судів, звернулося в правоохоронні органи і Міжвідомчу комісію з питань протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств. При цьому всі апеляційні скарги товариства були задоволені, а 31 травня 2007 року Господарський апеляційний суд Києва визнав право власності готелю за ТОВ «Знання».

«Майно було заарештоване і досі знаходиться в нас, жодна особа у володіння цим майном не вступила», - додав адвокат.

Утім, як зазначив А.МОРОЗ, представник ТОВ “Готельні інновації” подав до Вищого господарського суду касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Києва. У жовтні 2007 року Господарський суд відмінив рішення Апеляційного суду і направив справу на повторний розгляд, під час якого були винесені постанови на користь ТОВ “Готельні інновації”.

Адвокат додав, що була проведена криміналістична експертиза, в ході якої з`ясувалося, що всі позови, “за якими приймалися незаконні рішення”, готувала одна людина.

Він повідомив, що товариство відстоюватиме свої інтереси до кінця, і якщо Вищий господарський суд не задовольнить їхні вимоги, дійде до Верховного суду.

Довідка УНІАН. ТОВ “Знання” України – громадська, науково-просвітницька організацій, заснована 16 січня 1948 року як товариство з поширення політичних і наукових знань в УРСР.

Товариство займається розробкою і впровадженням нових інформаційно-освітніх технологій.

З 1999 року товариство очолює президент, академік НАН України Василь КРЕМЕНЬ.