Київ. 11 червня. УНІАН. Зниження митного збору на ввезення в Україну автомобілів до 10% не викликало зменшення податкових відрахувань автодилерами, заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор компанії «АВТО Інтернешнл» Олена ДУЛІНА.

За її словами, автодиллери не тільки не знизили податкові відрахування до бюджету після зниження митної ставки, а навпаки, за підсумками травня збільшили їх.

«До кінця цього року, за нашими даними, надходження до бюджету від продажу імпортних автомобілів в Україні можуть зрости на 10%. За рахунок здешевлення автомобілів, а відповідно - за рахунок збільшення обсягів їх продажів, надходження до бюджету від імпорту автомобілів збільшаться як мінімум на 10% або на 1 млрд. грн.», - уточнила О.ДУЛІНА.

Відео дня

Вона також повідомила, що починаючи з 20-21 травня більшість українських імпортерів автомобілів понизили ціни. «При цьому, хочу сказати на прикладі нашого підприємства, що за другу половину травня митного збору і ПДВ на імпорт нами було сплачено в 2,5 раза більше, ніж за першу половину місяця – 34 млн. грн. в другій половині травня і 13 млн. грн в першій», - сказала О.ДУЛІНА.

Як повідомляв УНІАН, в ході сьогоднішньої прес-конференції президент ВААіД і ТОВ «Автомобільна група «Кадилак, Шевроле» Станіслав ЩЕРБИНА заявив, що автоімпортери сподіваються на те, що Президент України ветує закон про повернення 25% мита на ввезення автомобілів в Україну.

Він нагадав, що після того, як Україна стала повноправним членом СОТ, митний збір на ввезення автомобілів, згідно з підписаними угодам, було знижено з 16 травня до 10%. «Згідно з правилами СОТ, перегляд податкових зобов`язань України можливий, але тільки після консультації з СОТ. У нас все сталося абсолютно інакше – Верховна Рада більшістю голосів прийняла в другому читанні закон про повернення до 1 січня 2009 року митного збору в розмірі 25% на ввезення автомобілів з об`ємом двигуна від 1 до 2,2 літрів, тобто на клас автомобілів, що купується найбільше”, - уточнив С.ЩЕРБИНА.

За його словами, у зв`язку з ухваленням ВР згаданого закону, вже одержано жорсткі попередження з боку ЄС, США і Японії про порушення Україною правил членства в СОТ.

3 червня Верховна Рада прийняла зміни в Закон "Про Митний тариф України" (щодо приведення ставок ввізного мита у відповідність до рівня, визначеного графіком тарифних зобов`язань України щодо вступу в СОТ на 2008 рік).

У прикінцевих положеннях встановлюється термін введення документа в дію - з 1 січня 2009 року, окрім ставок ввізного мита щодо товарних груп 01-24, які набувають чинності з дня вступу України у СОТ, за винятком товарних позицій щодо молока і молочних продуктів, виноматериалів.

Таким чином, зниження ставок ввізного мита на легкові автомобілі з 25% до 10% діятиме з 1 січня 2009 року.