Київ. 10 червня. УНІАН. Представники об`єднань кабельних мереж вимагають відмінити положення Національної ради з телебачення і радіомовлення № 1787 від 12 грудня 2007 р., № 439 від 27 лютого 2008 року, №652 від 2 квітня 2008 року, №972 від 23 травня 2008 року, що встановлюють, на їхню думку, цензуру на розповсюдження іноземних, зокрема, російських каналів в кабельних мережах України.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Представники об`єднань кабельних мереж також повідомили, що звернулися з проханням втрутитися в ситуацію до Президента України, і Кабінет міністрів і Раду національної безпеки і оборони.

Вони вважають, що жоден національний оператор не зможе провести, як того вимагають рішення Нацради, адаптацію більш як 50и каналів, враховуючи, що адаптація одного телеканалу стоїть мінімум 30 тис. доларів на місяць.

У разі, якщо питання не буде вирішене і положення не будуть відмінені, оператори вимушені припинити трансляцію ряду російських телеканалів, зокрема, РБК-ТВ, РЕН-ТВ, "Ретро", РТР-спорт, РТР-планета, "Російський ілюзіон", СТС, ТБ-Центр, НТВ-плюс, "Культура" та інших.

Голова Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення Юрій ЛАБУНСЬКИЙ переконаний, що в результаті дії положень Нацради посиляться позиції монополіста на ринку кабельного телебачення - компанії «Воля».

«Про яку національну безпеку може йтися, коли всі кабельні мережі належатимуть одній приватній компанії – не українській… Хто вирішуватиме, які канали ми будемо дивитися?.. Під виглядом боротьби з Росією все продаємо в іншу сторону…», - заявив Ю.ЛАБУНСЬКИЙ, зазначивши, що говорить про компанію «Воля».

У свою чергу, член парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олена БОНДАРЕНКО заявила, що три роки Нацрада регулювала діяльність "неюстованою нормативно-правовою базою". «Ті рекомендації щодо мов, адаптації каналів, вони практично не пройшли Міністерство юстиції і не одержали печатку законності», - зазначила вона.

О.БОНДАРЕНКО наголосила, що дії Нацради носять політичний характер і спрямовані проти присутності в українському ефірі російських каналів.