Київ. 6 червня. УНІАН. Вихід із коаліції двох народних депутатів був влаштований опонентами глави уряду Юлії ТИМОШЕНКО.

Таке переконання висловив директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента”, політолог Володимир ФЕСЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН, коментуючи сьогоднішній вихід із коаліції двох депутатів.

За його словами, політичні опоненти Ю.ТИМОШЕНКО насправді дійшли до висновку: чекати, доки рейтинг прем’єра буде знижуватися і далі, що буде погіршуватися соціально-економічна ситуація в країні, вже не має сенсу.

Відео дня

Говорячи про те, чому криза коаліції, яка вже давно назріла, не розв’язалася раніше, В.ФЕСЕНКО зазначив, що жодній зі сторін не було вигідно брати на себе відповідальність за її розкол.

Прогнозуючи подальший розвиток подій, політолог зазначив, що після цього може розпочинатися процес формування нової коаліції. “А якщо цього не відбудеться, то Президент України після консультації з лідерами фракцій, керівництвом парламенту має усі юридичні підстави оголосити про припинення роботи Верховної Ради і призначення дострокових парламентських виборів. Не факт, що це обов’язково відбудеться. Це не обов’язок глави держава, а його право”, - зауважив В.ФЕСЕНКО.

Експерт також припустив, що Верховна Рада деякий час може функціонувати й у безкоаляційному форматі.

“Якщо спікер офіційно на пленарному засідання парламенту оголосить, що коаліція у складі БЮТ і НУ-НС нараховує менше, ніж 226 народних депутатів – тоді вона, фактично, припиняє своє існування. Такою є вимога Регламенту Верховної Ради України”, – вказав В.ФЕСЕНКО на юридичні нюанси сьогоднішніх подій у парламенті.

При цьому політолог також не виключив можливість спроби створити інший формат парламентської коаліції. “Але навряд чи при нинішній політичній структурі Верховної Ради це можливо”, - зауважив він.

Також В.ФЕСЕНКО додав, що на ситуацію у ВР мали значний вплив перевибори Київської влади. “Зацікавлені сили хочуть використати наявну політичну кон’юнктуру та технології, але вже на парламентському рівні”, - підсумував він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК на засіданні парламенту зачитав заяви народних депутатів України Ігоря РИБАКОВА (фракція БЮТ) та Юрія БУТА (фракція “Наша Україна – Народна самооборона”) про вихід із коаліції.