Київ. 6 червня. УНІАН. Сьогоднішній вихід із коаліції двох депутатів є першим кроком до серйозної, системної політичної кризи у державі.

Таку думку висловив президент аналітичного центру “Відкрита політика”, політолог Ігор ЖДАНОВ на прес-конференції в УНІАН.

“Сьогодні вранці відбулася серйозна подія, яка матиме суттєвий вплив на подальший перебіг політичних процесів у державі. Крок, небездоганний з огляду на вимоги Конституції. Але такий, що зумовлює серйозні проблеми для ефективної законодавчої діяльності парламенту і походження кадрових рішень”, - наголосив І.ЖДАНОВ.

Відео дня

Надаючи юридичну оцінку подіям у парламенті, політолог нагадав, що, відповідно до Конституції України, коаліція формується на основі узгоджених позицій фракцій. Він зауважив, що, згідно з положеннями Основного Закону, у коаліції немає ані індивідуального членства, ані індивідуального виходу із її лав.

“Якщо народні депутати не погоджуються з наявним форматом коаліції або якщо у них існує власна політична позиція, вони повинні написати заяву не про вихід із коаліції, а про вихід із фракції. Останнє тягне за собою, відповідно до Конституції, позбавлення депутатських мандатів. Думаю, що ці двоє депутатів не здадуть свої мандати”, - зауважив І.ЖДАНОВ.

Говорячи про перспективи коаліційної більшості у парламенті, політолог спрогнозував, що коаліція де-факто не матиме більшості голосів, але юридично вона існуватиме.

“Наступним кроком розвитку політичної ситуації в країні буде або відставка уряду, або намагання провести рішення через фракцію, напевно, це буде НУ-НС, про вихід із коаліції, - сказав він. – Наскільки мені відомо із особистого спілкування з народними депутатами, достатньої кількості голосів – 37 – на підтримку такого рішення там немає”.

Разом з цим політолог підсумував, що відставка уряду, можливо, прискорить ці процеси, оскільки у цьому випадку буде працювати уряд “виконуючих обов’язків”. “Якщо протягом 60 днів не буде сформований новий уряд, Президент буде мати право прийняти рішення про проведення дострокових виборів до Верховної Ради. Такий розвиток подій буде дієвим стимулом для народних депутатів, адже багато з них не хочуть нових виборів, тому що не мають упевненості, що знову потраплять до парламенту через списки політичних сил”, - підсумував І.ЖДАНОВ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні голова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК на засіданні парламенту зачитав заяви народних депутатів України Ігоря РИБАКОВА (фракція БЮТ) та Юрія БУТА (фракція “Наша Україна – Народна самооборона”) про вихід із коаліції.