3 червня 2008 року відбулась прес-конференція на тему :"Сучасний етап розвитку трансплантації стовбурових клітин в Україні".

В Україні, яка володіє унікальним для країн СНД потенціалом і має 30-річний досвід використання стовбурових клітин кісткового мозку, клінічні випробування з клітинної трансплантології щойно починаються. Українські вчені обрали п’ять найбільш перспективних напрямків клінічних досліджень – це лікування порушень процесів регенерації і травм, лікування серцево-судинних захворювань із використанням аутологічних клітин кісткового мозку, лікування асептичного некрозу, хронічної ішемії кінцівок і комплексна терапія цукрового діабету із застосуванням клітин пуповинної крові.

Відео дня

Клінічні дослідження проводитимуться в кількох провідних науково-медичних закладах. Це Інститут клітинної терапії, Інститут ендокринології та обміну речовин ім.Комісаренка, Інститут невідкладної і відновлювальної хірургії ім.Гусака, Національний інститут хірургії і трансплантології ім.Шалімова АМН України, Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.Амосова АМН України. Також у дослідженнях візьмуть участь фахівці Національної академії післядипломної освіти ім.Шупика та Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України.

Директор Інституту ендокринології та обміну речовин ім.В.П.Комісаренка АМН України Микола Дмитрович Тронько висловив власну думку щодо застосування стовбурових клітин в лікуванні цукрового діабету. «Ми отримали революційні дані в лікуванні цукрового діабету. Трансплантація стовбурових клітин – це можливість повної компенсації цього ендокринного захворювання».

Вчені високо оцінюють перспективу використання з терапевтичною метою стовбурових клітин пуповинної крові й покладають великі надії на співпрацю з Інститутом клітинної терапії, який має в цьому питанні великий досвід (28 патентів і авторських свідоцтв на збирання, виготовлення і застосування стовбурових клітин, в тому числі клітин пуповинної крові). Головний лікар Інституту, доктор медичних наук Юрій Васильович Гладких зазначив, що пуповинна кров є з багатьох точок зору оптимальним джерелом біологічного матеріалу, в тому числі з погляду питань етики.

Директор Інституту хірургії і трансплантології ім.О.О.Шалімова, професор Юрій Володимирович Поляченко зупинився на питаннях економічної доцільності застосування власних стовбурових клітин пацієнта при крупноорганній трансплантації (йдеться, зокрема, про трансплантацію печінки та нирки).

Звідки ж беруться стовбурові клітини? На це запитання дала відповідь директор Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, д.м.н. Ганна Валентинівна Єльська. За її словами, вислів «ембріональні стовбурові клітини», який часто вживається у ЗМІ, не означає, що ці клітини отримані з ембріона. Цей термін походить від функції самої стовбурової клітини: вона є «ембріоном» для майбутніх клітин. Крім того, існують так звані «дорослі» стовбурові клітини, присутні в усіх органах людини. Вони виконують функцію «ремонтних бригад» там, де відбулося ураження тканин органу.

Під час досліджень, які стартують в Україні, також буде застосовано унікальний потенціал лабораторії Донецького Інституту невідкладної і відновлювальної хірургії ім.Гусака АМН України. За словами директора Інституту, професора Владислава Костянтиновича Гріня, у цьому медичному закладі впродовж багатьох років успішно проводиться лікування важких опіків із використанням вирощених в лабораторних умовах фрагментів шкіри.

Застосування стовбурових клітин в терапії та початок клінічних досліджень в України мають офіційний характер. Як повідомив директор Координаційного центру трансплантації органів, тканин і клітин МОЗ України, головний трансплантолог МОЗ України, професор Олександр Леонідович Кухарчук, ця діяльність регламентується статтями 1 і 19 Закону України «Про трансплантацію», які регулюють механізми використання стовбурових клітин. Механізм їх клінічного застосування регламентовано постановою Кабінету Міністрів № 1100 від 5 вересня 2007 року. Порядок проведення клінічних досліджень визначає наказ Міністерства охорони здоров’я № 630. Замовником досліджень виступає держава, фінансувати дослідження також можуть приватні замовники. Для учасників дослідження усі обстеження та ліки будуть безкоштовними, а перші результати клінічних випробувань науковці обіцяють повідомити вже за рік.

Під час конференції не оминули й питання збирання та зберігання пуповинної крові. Як відомо, пуповинна кров збирається при народженні дитини, і при необхідності може бути використана в будь-який момент, в будь-якому віці для лікування цієї людини. Існують як державні чи Національні банки крові (в них зберігається біологічний матеріал, який  підбирається для пацієнтів, що потребують лікування), так і приватні Банки пуповинної крові. Їхня перевага в тому, що при необхідності для пацієнта буде використаний саме його біологічний матеріал.

В Україні на базі Інституту клітинної терапі діє Перший кріобанк стовбурових клітин пуповинної крові. Його фахівці можуть здійснити збирання крові в будь-якому пологовому будинку країни, а біоматеріал необмежений час зберігатиметься в Києві.

Учасники прес-конференції неодноразово наголошували на тому, що в Україні має бути створена державна програма формування Національного Банку пуповинної крові. На думку українських вчених, в найближчому майбутньому накопичений біологічний матеріал за цінністю й важливістю для держави можна буде порівняти з цінністю таких природних ресурсів, як газ чи нафта. Однак поки такого Національного Банку в Україні не створено, біологічний матеріал для підтримки здоров’я в майбутньому може зробити кожна родина при народженні дитини.