Київ. 5 червня. УНІАН. Асоціація міжнародних автоперевізників (АсМАП) заявляє, що місць відстою для великовантажних автомобілів під Києвом насправді менше, ніж повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Такі дані навів сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент АсМАП Леонід КОСТЮЧЕНКО.

За його даними, навколо Києва є тільки 44 повноцінні стоянки, де можуть стати 197 вантажівок. (УНІАН: перший заступник голови КМДА Денис БАСС днями заявив, що в околицях Києва є майже 500 місць, пристосованих для відстою великовантажних автомобілів на час дії обмеження на в`їзд великовантажного транспорту в столицю, тобто з 7 до 20.00).

Відео дня

«Києвом у радіусі 50 км навколо міста визначено 44 стоянки, раніше їх було більше, понад 200. Ну, скажімо така стоянка, як на виїзді з Борисполя - ресторан «Козачок». Ось такі стоянки», - зазначив Л.КОСТЮЧЕНКО.

Водночас, за його словами, з 197 місць тільки 102 місця на цих стоянках «обладнані більш-менш так, що поряд є туалет».

Проте, сказав Л.КОСТЮЧЕНКО, в КМДА вважають пристосованими для відстою великовантажних авто «всі заправки, ... всі забігайлівки та кафе". "Але коли ти говориш з господарями, чи можна поставити тут вантажний автомобіль, вони кажуть, що ми не для того робили цю стоянку, щоб ви нам псували асфальт і відбивали клієнтів», - зазначив він.

За оцінками Л.КОСТЮЧЕНКА, у столицю в`їжджає більше автомобілів: «Учора ввечері на вечірній заїзд з боку Житомира простоювало 322 автомобілі (220 українських і 102 іноземних), з боку Харкова – 165 (129 українських, 36 іноземних), Одеси – 34 автомобілі (19 українських), з боку Чернігівського напряму - 83 автомобілі, Обухівського – 76 вантажівок». “Де б вони могли на цих 44 стоянках розміститися?”, - каже він.

Президент АсМАП також повідомив, що в середньому за годину простою перевізник втрачає 150-200 дол.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня 2008 р. АсМАП заявив про намір провести Всеукраїнський страйк, якщо центральні органи влади не виконають низку вимог перевізників. Зокрема перевізники вимагають скасувати розпорядження КМДА про заборону на в`їзд до Києва вдень вантажного транспорту. 6 травня 2008 р. з ранку в Києві у бік центру столиці рухалися колони вантажівок, водії яких мали намір провести акцію протесту, зокрема, проти обмеження в`їзду вантажівок у місто. Проте машини доїхали до Мінтрансзв’язку, а потім виїхали, оскільки намітилися конструктивні переговори з владою.

З 1 червня, відповідно до розпорядження Київського міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, запроваджено обмеження на в`їзд в столицю великовантажного транспорту загальною масою понад 4,5 тонни з 7.00 до 20.00. Після переговорів з перевізниками було досягнуто домовленість дозволити в`їзд з 10 до 17.00 лише великим вантажівкам з позначкою «TIR» (міжнародним перевізникам).