Київ. 5 червня. УНІАН. З 13 вимог, висунутих міжнародними автоперевізниками, владою різних рівнів, зокрема й Кабінету міністрів, поки що виконана тільки одна.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив президент Асоціації міжнародних автоперевізників Леонід КОСТЮЧЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«На сьогодні можна констатувати, що з 13 вимог Страйкового комітету АсМАП, фактично виконана тільки одна - про перенесення митного контролю з приватного терміналу «Ягодин» у міжнародний автомобільний пункт пропуску на кордоні», - зазначив він.

Відео дня

У той же час, Л.КОСТЮЧЕНКО нагадав, що уряд обіцяв розібратися з вимогами перевізників до 30 травня.

Л.КОСТЮЧЕНКО повідомив, що 3 червня він провів чергову зустріч з прем`єр-міністром Юлією ТИМОШЕНКО з цього питання. «Мені здалося, що вона налаштована на підтримку», - зазначив він.

Л.КОСТЮЧЕНКО розраховує, що деякі акти, які необхідно прийняти на виконання вимог перевізників, можуть бути прийняті Кабміном на засіданні найближчої середи, крім того, прем`єр дала кілька доручень.

На запитання, скільки перевізники чекатимуть виконання їхніх вимог, він зазначив: «Кожне доручення має термін, на жаль, там у деяких пунктах термін до 10 днів, у деяких більше - до 30 днів. На 10 червня призначена Митна тарифна рада, на якій обговорюватимемо питання щодо скасування податку на ввезення рухомого складу в Україну, - тягачів, напівпричепів тощо (одна з вимоги АсМАП - УНІАН). І я думаю, що це буде якимось лакмусовим папірцем для того, щоб далі приймати рішення. Вчора на засіданні страйкому ми домовилися, що це буде поштовхом або для вжиття адекватних заходів, або для подальшого очікування», - сказав він.

При цьому в асоціації як і раніше не виключають можливості проведення страйку. «У нас немає іншого виходу, як звернутися до проведення акцій, а надалі, очевидно, якщо не будуть вирішені проблеми, і до страйку», - заявив Л.КОСТЮЧЕНКО.

За його словами, рішення про страйк може бути прискорене: воно може бути прийняте через тиждень, якщо не вдасться домовитися з іще однією владою - київською - щодо заборони на в`їзд вантажівок у столицю з 1 червня.

Як повідомляв УНІАН, 7 квітня АсМАП заявила про намір провести Всеукраїнський страйк, якщо центральні органи влади не виконають ряд вимог перевізників. Зокрема, перевізники вимагають відмінити розпорядження КМДА щодо заборони в`їзду до Києва вдень вантажного транспорту, делегувати АсМАП повноваження щодо розподілу дозволів на міжнародні перевезення, забезпечити виконання умови з ЄС про спрощене оформлення віз. Також перевізники вимагають відмінити рішення Держмитслужби про впровадження вексельної форми розрахунків при оформленні автомобілів, привести до європейських норм порядок проходження в пунктах пропуску через кордон, повернутися до нульової ставки оподаткування перевезень по Україні, встановити нульову ставку на ввезення нових тягачів, вантажних автомобілів, напівпричепів тощо.