Київ. 4 червня. УНІАН. Вето Президента України Віктора ЮЩЕНКА на закон, що встановлює обмеження торгівельних надбавок на соціально значимі продукти харчування, є “свідомим ударом по уряду і парламенту”.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА.

Відео дня

За його словами, такі кроки В.ЮЩЕНКА є частиною президентської виборчої кампанії, яка “розпочалася з того моменту, як Юлія ТИМОШЕНКО стала прем’єр-міністром”.

Експерт зазначив, що Президент не несе такої відповідальності за наслідки економічної політики, як уряд чи парламент. На думку В.БАЛИ, коли президентська кампанія увійде в активну фазу, саме уряд і парламент будуть звинувачуватися в економічних невдачах, у тому, що “вони не змогли забезпечити інтереси людей”, а про згадане президентське вето, як і про інші рішення на противагу діям уряду, забудуть.

В.БАЛА зазначив, що сьогодні Президент прагне отримати максимум владних повноважень. Для цього він та його оточення намагаються заблокувати рішення парламенту й уряду, применшити їхні здобутки, щоб продемонструвати недієздатність цих інститутів. За словами експерта, Президент хоче показати, що лише він здатний на ефективні дії, “щоб потім говорили, що якщо в країні не буде когось єдиного і головного, то нічого не вийде”.

Як повідомляв УНІАН, 3 червня Президент В.ЮЩЕНКО повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою закон України “Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування”.

Президент вважає, що встановленням гранично допустимої торговельної надбавки на зазначені продукти фактично обмежуються права суб`єктів господарювання у визначенні ціни на належний їм товар, чим порушується основоположне право власників щодо розпорядження своєю власністю на власний розсуд.

ВР ухвалила згаданий закон 16 травня.