Прем’єр - міністру України

Тимошенко Ю.В.

Відео дня

Щодо окремих положень      

постанови Кабінету Міністрів

України від 21.05.08 р. № 486

 

Шановна Юліє Володимирівно!

Асоціація Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну висловлює Вам свою повагу та вдячність за особисту участь у вирішенні багатьох наших галузевих проблем і звертається до Вас з наступним.

21 травня 2008 року засобами масової інформації було повідомлено, що

постановою Кабінету Міністрів України були затверджені нові зразки марок акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, що запроваджуються з 1 серпня  поточного року, і вартість яких збільшується майже втричі, а також було делеговано право Міністерству фінансів України щороку змінювати вартість акцизної марки з урахуванням індексу інфляції.

Прийняття зазначеної постанови відбувалося з недотриманням норм чинного законодавства, зокрема, Закону України „Про Кабінет Міністрів України”, Регламенту Кабінету Міністрів України, якими зазначено, що акти, які регулюють права та обов’язки суб’єктів підприємницької діяльності повинні прийматись у відповідності та в порядку, встановленому Законом України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.

Всупереч вимогам Закону України „Про засади державної регуляторної  політики у сфері  господарської діяльності” відповідний проект постанови не був оприлюднений для обговорення та отримання зауважень і пропозицій, зокрема, від виробників алкогольної та тютюнової галузей.

Без будь-якого економічного обґрунтування постановою затверджено збільшення вартості марок акцизного збору за рахунок „удосконалення” голографічного елементу марки та виключно за кошти підприємств-виробників алкоголю та тютюну, і в абсолютно закритому для них режимі.

Невиправдано високі річні витрати виробників алкогольних напоїв та тютюнових виробів на придбання акцизних марок становитимуть понад

520 млн. грн., що дорівнює 9,3 % від суми акцизного збору сплаченого у

2007 році.

Відповідно до статті 21 Закону України „Про Кабінет Міністрів України” у випадках, передбачених законами України, Кабінет Міністрів України може передавати для тимчасового виконання окремі власні повноваження іншим органам виконавчої влади з одночасною передачею їм фінансових і матеріальних ресурсів, необхідних для належного виконання таких повноважень. Проте, зазначеною постановою Міністерству фінансів України делеговане право в подальшому встановлювати плату за акцизні марки, що суперечить абзацу третьому статті 1 Закону України „Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби”.

Виходячи з викладеного, просимо Вас прийняти відповідні заходи спрямовані на скасування норм, що містяться в постанові Кабінету Міністрів України від 21.05.08 р. № 486 „Про затвердження нових зразків марок акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, і внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, щодо збільшення вартості марок акцизного збору та делегуванню прав Міністерству фінансів України в подальшому встановлювати плату за марки акцизного збору.

 

За дорученням:

ТОВ ТД „Мегаполіс” (ТМ „Хортиця”),

Групи компаній „Союз-Віктан”,

ТОВ Управляючої компанії „Немірофф”,

Компанія „ОЛІМП”,

ТОВ „Національна горілчана компанія”

Директор

Асоціації СОВАТ                                                                   В. С. Демчак