Всеукраїнська екологічна ліга розпочинає загальноукраїнську інформаційну кампанію щодо генетично модифікованих продуктів «Обери справжнє», яка розпочнеться у Всесвітній день охорони навколишнього середовища – 5 червня 2008 року.

По всій Україні за ініціативою ВЕЛ в цей день відбудуться прес–конференції, виступи науковців у засобах масової інформації, виставки та інші заходи, метою яких є:

- привернути увагу громадськості до можливих загроз, що несуть продукти, які містять генетично модифіковані організми, для здоров’я людей і, особливо, дітей, а також навколишнього середовища;

Відео дня

- сприяти підвищенню споживчої культури українських громадян, через їх уважне ставлення до супроводжувальної інформації, що вміщена на продуктах харчування та свідомий вибір у питаннях здорового харчування;

- спонукати органи державної влади до посилення контролю за якістю харчових продуктів та запровадження обов’язкового маркування продуктів, які містять ГМО.

У Києві інформаційна кампанія розпочнеться прес–конференцією, що відбудеться 5 червня в приміщенні УНІАН, за адресою вул. Хрещатик, 2.

Для інформації.

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Цей день оголошений Генеральною Асамблеєю Організації Об`єднаних Націй у 1972 році, щоб відзначити відкриття Стокгольмської конференції з проблем навколишнього середовища. У той же день Генеральна Асамблея прийняла ще одну резолюцію, що поклала початок ЮНЕП. Вважається однією з найбільш важливих подій в екологічному календарі, відзначається щороку більш ніж у 100 країнах.

Генетично модифіковані організми (ГМО) з`явились наприкінці 80-х років минулого століття. Відтоді перед вченими постають непрості питання, пов`язані з прогнозуванням можливих наслідків поширення ГМО та безконтрольного вживання ГМ-продуктів.

Про непередбачуваність дії ГМО неодноразово попереджали вчені різних країн світу. Експериментальні дослідження показали патологічні зміни в органах тварин і їх потомства при додаванні в корм ГМ-культур. Відкритий лист учених урядам всіх країн з вимогою ввести мораторій на розповсюдження ГМО підписали 828 учених з 84 країн світу (Open letter..., 2000).

Було доведено, що традиційні і генетично модифіковані культури співіснувати не можуть: відбувається генетичне забруднення. Намагаючись захиститися від ГМО багато країн ввели маркування на продуктах з ГМО, або стали продавати їх за дуже низькою ціною, а деякі країни пішли по шляху повної відмови від ГМ-культур і ГМ-продуктів й організували зони, вільні від ГМО. Нині відомо майже 1500 таких зон в багатьох країнах світу. Серед них майже всі європейські країни.

Прес-служба Всеукраїнської екологічної ліги

Олена Швець, тел. (044) 251-13-32.