Київ. 29 травня. УНІАН. Народний депутат від Партії регіонів Анатолій КІНАХ вважає реальним прогноз експертів стосовно того, що в 4-му кварталі 2008 року американський долар в Україні коштуватиме близько 5 гривень.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Більшість фахівців, і я теж поділяю цю думку, кажуть, що в нас є всі можливості повернути курс на рівень, як мінімум, 4,9 - 5 гривень за долар. Це реальний прогноз», - сказав А.КІНАХ, підкресливши, що такий прогноз може підтвердитися в разі налагодження узгоджених дій уряду і Національного банку, боротьби з інфляцією «не ручними, популістськими методами», а виключно ринковими, а також реальних кроків щодо створення ефективної і конкурентоспроможної економіки.

Відео дня

А.КІНАХ у зв`язку з цим підкреслив необхідність зниження залежності України від ряду зовнішніх чинників, насамперед, від високого рівня доларалізації економіки, залежності від зміни ціни на енергоносії.

Як повідомляв УНІАН, 21 травня Нацбанк зміцнив гривню, встановивши з 22 травня офіційний курс гривні до американського долара на рівні 4,85 грн./дол. Проте вже 22 травня Рада Національного банку України повернула офіційний курс гривні на рівень 5,05 грн./дол., застосувавши право відкладеного вето до рішення правління НБУ про встановлення офіційного курсу на рівні 4,85 грн./дол.

Голова Ради НБУ Петро ПОРОШЕНКО ввечері 22 травня підкреслив, що, виходячи з рішення Ради, в Україні станом на 22 травня діє офіційний курс на рівні 5,05 грн./дол.

Проте Нацбанк на 23 травня залишив без змін офіційний курс гривні до іноземних валют, встановлений на 22 травня: 100 USD США - 485.0000 грн.

На сьогодні в Основних принципах грошово-кредитної політики на 2008 рік, який затверджує Рада Нацбанку, коридор курсу гривні встановлено в рамках 4,95-5,25 грн. за 1 дол.

Офіційний курс на рівні 5,05 грн. за 1 долар США був встановлений Нацбанком з 21 квітня 2005 року (тоді гривня відразу зміцнилася на 14 копійок) і не змінювався весь цей час.