Київ. 28 травня. УНІАН. Провідні виробники мобільних телефонів звернулися до Національної комісії з питань регулювання зв`язку щодо переходу в третьому кварталі 2008 року на централізовані поставки мобільних телефонів CIP-Київ.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова НКРЗ Володимир ЗВЄРЄВ.

Він зазначив, що такий підхід виробників можна вважати одним з «основних позитивних результатів упровадження маркування радіоелектронних засобів». На його думку, це дозволить забезпечити 100% митне очищення мобільних терміналів, вироблених для України, різко збільшити надходження до держбюджету, а також значно спростити процедури і скоротити терміни оформлення ввезення.

Відео дня

За даними В.ЗЄРЄВА, до НКРЗ надійшло письмове звернення від таких виробників, як Samsung, LG (Обидві компанії – Корея), Motorolla (США), також є усне звернення компанії Nokia (Фінляндія) і деяких інших.

«Всі погоджуються перейти на таку систему ввезення, яка була б прозорою для всіх учасників», - сказав В.ЗВЄРЄВ.

Він зазначив, що НКРЗ підтримує таку зміну порядку ввезення (по суті, всі мобільні телефони в Україну будуть надходити через представників виробників), і звернулася з листом до уряду з приводу зміни порядку ввезення мобільних телефонів.

Водночас, як повідомив В.ЗВЄРЄВ, НКРЗ готова піти назустріч виробникам телефонів і спільно з ними розробити нові, спрощені процедури оформлення ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів, зокрема мобільних телефонів. Для цих цілей «ми пропонуємо створити робочу групу, до якої ввійдуть представники НКРЗ, Українського державного центру радіочастот, виробників телефонів», яка працюватиме над вдосконаленням нормативно-правової бази.

«Ми звертаємося до вендорів із проханням увійти до робочої групи, спільно і відкрито розробити додатковий механізм, який би спростив процедуру і не дозволив увійти в Україну контрабандній продукції», - сказав В.ЗВЄРЄВ.

Як повідомляв УНІАН, з 7 червня 2008 року всі мобільні телефони, що реалізуються в Україні, повинні мати облікову марку, згідно з відповідними нормативно-правовими актами, якими визначена ця дата: НКРЗ 20 червня 2007 року ухвалила рішення №802 «Про затвердження Положення про надання дозволів на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів і випромінюючих пристроїв» і №803 «Про затвердження Порядку реалізації в Україні радіоелектронних засобів і випромінюючих пристроїв», які визначають порядок видачі дозволу на ввезення і реалізацію радіоелектронних засобів в Україні. Рішенням НКРЗ №803, зокрема, визначено, що в Україні дозволена реалізація тільки маркованих радіоелектронних засобів, в т.ч. мобільних телефонів. До цієї дати, протягом 120 днів від моменту реєстрації рішень НКРЗ у Мінюсті (5 лютого 2008 року), тобто, вступу в силу рішень 802 і 803 НКРЗ, на т.з. перехідному періоді допускалася реалізація і немаркованих мобільних телефонів.

Маркування радіоелектронних засобів вводиться як один із заходів боротьби з контрабандою мобільних телефонів, яка набула загрозливих масштабів, НКРЗ діє в рамках своїх повноважень, визначених ст.. 29 Закону України „Про радіочастотний ресурс України”.

Зокрема, за даними УГЦР, в 2007 році, згідно з різними незалежними дослідженнями, в Україну було увезено 9,5 млн. мобільних телефонів, з них дозволи УГЦР одержали всього 7,6% телефонів. За оцінками УГЦР, аналогічна картина спостерігалася і в інші роки, загальні збитки бюджету становили за останні 4 роки не менш як 5 млрд. грн.