Київ. 28 травня, УНІАН. Наприкінці травня - на початку червня в Києві пройде другий музичний фестиваль “Стеценків Великдень”, який популяризуватиме творчість композитора Кирила Стеценка, а також буде присвячений відзначенню 1020-річчя Хрещення Руси-України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН ініціатор проекту, президент Фонду ім. К. Стеценка, внук композитора Кирило СТЕЦЕНКО.

Він зазначив, що в ході першої частини фестивалю буде виконуватися “Літургія святого Іоана Златоуста”, музику до якої написав К.Стеценко. За його словами, літургію служитимуть в трьох церквах - о 10-й год. 30 травня в Андріївській церкві, о 8-й год. в Соборі отців Василіан, що на Львівській площі у Києві, та о 10-й год. 1 червня в Михайлівському Золотоверхому соборі.

Відео дня

К.СТЕЦЕНКО повідомив, що друга частина фестивалю - це духовні концерти, які пройдуть в музеї “Софія Київська”. За його словами, 6 червня відбудеться концертна програма, “на якій будуть присутні високі гості, зокрема, представники дипломатичного корпусу, українська еліта”. Він повідомив, що 8 червня відбудеться концерт в Трапезній церкві Києво-Печерської Лаври, на якому також буде виконано “Літургію святого Іоана Златоуста”.

Заключним заходом фестивалю, зазначив К.СТЕЦЕНКО, буде велика Великодня вистава, яка відбудеться 11 червня в Національній опері України. За його словами, тут будуть виконані два драматичні твори, музику до яких написав К.Стеценко, - опера “Іфігенія в Тавриді” за поемою Лесі Українки та драматична поема Тараса Шевченка “Гайдамаки”.

Заступник міністра культури і туризму України Ольга БЕНЧ зазначила, що композитор К.Стеценко - “це знакова постать”. За її словами, його творчість необхідно популяризувати. Вона підкреслила, що міністерство фінансуватиме цей фестиваль, щоб спадщина композитора стала відомою не тільки в Україні, але й у світі.

Керівник камерного хору “Київ”, народний артист України Микола ГОБДИЧ зазначив, що “Літургія святого Іоана Златоуста” відноситься до світових шедеврів. “Дуже мріється, щоб ця літургія могла виконуватися в церкві, а також, щоб вона могла звучати в кращих концертних залах України та світу ”- наголосив він. М.ГОБДИЧ захоплений тим, що хору випаде можливість під час фестивалю виконати цей твір і під час церковної служби, і на концерті.

Доктор мистецтвознавства, професор богослов’я Дмитро СТЕПОВИК зазначив, що, незважаючи на те, що К.Стеценко помер в 40-річному віці від тифу, він зробив дуже багато як для України, так і для світу. За його словами, музика до “Літургії святого Іоана Златоуста” виділяється серед інших тим, що вона “зроблена на український літературний текст”. Він зазначив, що “в цьому подвиг” К.Стеценка, оскільки непросто “пристосувати універсальну класичну церковну музику до певного національного тексту”.

Довідка УНІАН. Видатний композитор, диригент, педагог, священик, громадський та державний діяч К.Стеценко народився 24 травня 1882 року. Проживши лише 40 років, він створив близько 50 романсів та вокальних ансамблів, понад 50 оригінальних хорових творів, опери для дітей та монооперу «Іфігенія в Тавриді», а також велику кількість обробок народних пісень. Особливу увагу приділяв духовній музиці. За останніх 15 років життя створив не менше 30 хорових колективів – професійних, самодіяльних, дитячих, жіночих, мішаних, світських і церковних. Є фундатором капели «Думка», що існує і дотепер. К.Стеценко очолював музичний відділ у Міністерстві освіти України за часів Центральної Ради (1917р.), організував Оркестр народних інструментів України, Національний симфонічний оркестр, Державну хорову капелу, Національну нотозбірню. За життя проявив себе і як подвижник української церкви. Організовував українські парафії з рідною мовою богослужіння, створював церковну музику на основі національного мелосу і традицій. Є одним з фундаторів УАПЦ.