Київ. 23 травня. УНІАН. Кандидат на посаду Київського міського голови, лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег ТЯГНИБОК заявляє, що цьогорічна виборча кампанія в Києві показала “гниль” української виборчої системи та вирізнялась відсутністю протистояння протилежно налаштованих політичних сил.

Про це О.ТЯГНИБОК сказав на прес-конференції в УНІАН.

“Раніше так само знало суспільство і про підкуп виборців, і про манипулятивні технології, і про фальсифікацію в день виборів, і що результати підтасовуються під конкретних чиновників, але якось воно не виходило назовні. Це було все ніби таємно, не було ніякої особливої доказової бази. Влада особливо на це не реагувала, роблячи вигляд, що в нашому “королівстві” ніби все в порядку”, - зазначив лідер “Свободи”. Однак ця виборча кампанія, за його словами, була особливою тим, що не було звичного протистояння і “звичної боротьби двох різних полюсів, як це вже заведено в українській політиці”.

Відео дня

“Фактично боротьба за Київ - це була боротьба демократів з демократами. Тобто так звана демократична коаліція, яка була створена в парламенті, настільки не могла між собою домовитися, що ці київські вибори вони використали для протистояння між собою. Власне це протистояння між собою і призвело до того, що лжееліта вже не могла мовчати про ці зловживання, фальсифікації і почали звинувачувати один одного”, - зазначив О.ТЯГНИБОК.

Він висловив переконання, що до того часу, поки в Україні не буде змінено систему влади, не буде вдосконалено українське виборче законодавство не можна очікувати чесних виборів і що влада в країні і на місцях буде відповідати потребам української нації.

О.ТЯГНИБОК зазначив, що цього разу на виборчих перегонах не було боротьби програм, а була боротьба і протистояння різних політтехнологій з численними порушеннями законодавства багатьма суб’єктами виборчого процесу.

Крім того він зазначив, що не можна оминути питання соціологічних служб, які під час цієї виборчої компанії показали себе не з найкращого боку. “Вважаю, що за результатами виборів варто би було розглянути це питання і “Свобода” буде в свій час ініціювати зміни до кримінального українського законодавства щодо притягнення до відповідальності так званих соціологів, які маніпулюючи свідомістю громадян однозначно порушують виборче законодавство”, - наголосив голова ВО “Свобода”.

Щодо виборчої кампанії, яку провело об’єднання, О.ТЯГНИБОК сказав, що вважає її успішно проведеною. “Це одна з кращих компаній, яку провела наша організація в Україні на теперішній час. Ми сподіваємо, що зможемо зберегти наш результат і вже зараз навіть думаємо не про те, як пройти 3-відсотковий бар’єр, а про те, щоб зберігши наш результат, отримати якомога більше наших представників в Київраді”, - зазначив він.

Як повідомлялось на прес-конференції, серед першочергових ініціатив “Свободи” в Київраді буде: утворення спеціальної комісії з розслідування незаконних майнових та земельних рішень Київради, починаючи з 1991 р; затвердження Положення про місцеві ініціативи, будинкові, вуличні, квартальні референдуми; проведення міського референдуму щодо затвердження Генерального плану розвитку столиці; низка рішень про фінансову прозорість Київради тощо. Одним з пріоритетних напрямків буде розвиток міської системи охорони здоров’я. Важливими будуть й питання щодо патріотичного виховання молоді, моральності суспільства та інші. Передбачається серйозна робота, спрямована на формування середнього класу населення міста.

О.ТЯГНИБОК нагадав, що завершальним кроком виборчої кампанії ВО “Свобода” є сьогоднішня акція на Майдані Незалежності з вшанування співвітчизників, які приносили славу, честь для української нації, які своїми вчинками, своєю самопожертвою будували самостійну державу - відзначення Дня Героїв.