Київ. 22 травня. УНІАН. Народний депутат України Геннадій МОСКАЛЬ називає “політичною розправою” намагання лишити народного депутата України Давида ЖВАНІЮ української громадянства.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

“Така постановка питання – є цілеспрямованою акцією стосовно депутатської групи “Народна Самооборона”... робиться все для того, щоб її лідерів скомпрометувати”, - сказав Г.МОСКАЛЬ.

На його переконання, ставити під сумнів громадянство Д.ЖВАНІЇ є безперспективною справою і може лише підняти його рейтинг.

“Сьогодні лишити його громадянства неможливо, бо по закону для отримання громадянства треба прожити в Україні 5 років – всі бачили як він 5 років сидів в парламенті”, - сказав Г.МОСКАЛЬ.

Він додав, що відповідно до конвенції про громадянство, яку ратифікувала Україна, ніхто не може бути позбавлений громадянства, якщо не має громадянства іншої країни.

“Сьогодні пан ЖВАНІЯ не має громадянства жодної країни, в тому числі громадянства Грузії”, - зауважив він і додав, що “Народна Самооборона” якщо не знайде правди в Україні залишає за собою право звертатись до всіх міжнародних інституцій з захисту прав людини.

Він зауважив, що депутатська група звернулась до Президента з проханням відкликати лист заступника глави Секретаріату Президента Ігоря ПУКШИНА з ГПУ і “покласти край цьому знущанню”.

Як повідомляв УНІАН, генеральний прокурор Олександр МЕДВЕДЬКО звернувся до Святошинського райсуду Києва із заявою про скасування рішень, що дозволили народному депутату Д.ЖВАНІЇ одержати свого часу українське громадянство.

Суть претензій прокуратури полягає суперечності даних щодо часових періодів перебування й проживання Д.ЖВАНІЇ в Україні, які були підставою для прийняття рішень, що дозволили йому одержати українське громадянство.

Водночас О.МЕДВЕДЬКО зазначає, що "Генеральній прокуратурі стало відомо про рішення Радянського районного суду Києва 15 травня 2008 року тільки після надходження звернення заступника глави Секретаріату Президента – уповноваженого Президента з питань контролю за діяльністю СБУ Ігоря ПУКШИНА від 15 травня 2008 року".