Київ. 22 травня. УНІАН. Керівництво Управління СБУ та прокуратури Києва застерігають громадян та членів виборчих комітетів утриматися від незаконних дій у день виборів, оскільки це може потягнути за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Як передає кореспондент УНІАН, про це прокурор Києва Євген БЛАЖІВСЬКИЙ та начальник ГУ СБУ в м. Києві та Київській області Василь ГРИЦАК заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Хотів би звернутися до киян, щоб не намагалися передати свій бюлетень комусь чи пошкодити його або виборчу урну - за це передбачено кримінальну відповідальність", - наголосив Є.БЛАЖІВСЬКИЙ. Він закликав киян не піддаватися на пропозиції передати свій бюлетень.

Відео дня

Звертаючись до працівників виборчих дільничних комісій, прокурор наголосив, що в разі скоєння ними протиправних дій, законом передбачено більш суворішу відповідальність за це, ніж "звичайним громадянам".

Зокрема, Є.БЛАЖІВСЬКИЙ нагадав, що за перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права або поєднання це з насильством, погрозами, пошкодженням чи знищенням майна, Кримінальний кодекс України передбачає покарання штрафом або позбавленням волі від одного до трьох років. За використання підроблених виборчих документів членами виборчих комісій, кандидатом, його уповноваженним представником, уповноваженою особою політичної партії; за підписання виборчого протоколу до остаточного підрахунку голосів, включенння неврахованих бюлетенів, підміна їх, псування скриньки також передбачено штраф або позбавлення волі від одного до шести років.

У свою чергу В.ГРИЦАК, звертаючись до громадян та посадових осіб, які беруть участь у виборчому процесі, також застеріг їх від правопорушень. "Не давайте себе втягувати в протиправні дії", - сказав він. При цьому В.ГРИЦАК запевнив, що "ці факти елементарно викриваються, документуються і доказуються... Жодне порушення не залишиться без уваги".