Київ. 21 травня. УНІАН. У Києві 23 травня всеукраїнське об’єднання “Свобода” організує відзначення Дня Героїв.

Про це повідомив кандидат на посаду Київського міського голови, перший номер у виборчому списку кандидатів у депутати столичної міської ради, лідер ВО “Свобода” Олег ТЯГНИБОК сьогодні на прес-конференція в УНІАН.

Відео дня

За словами О.ТЯГНИБОКА, протягом багатьох десятиліть в Україні 25 травня згадують та вшановують співвітчизників, які приносили славу, честь для української нації, які своїми вчинками, своєю самопожертвою будували цеглинки самостійної держави. День Героїв встановлено в пам`ять про відважних борців, які загинули у травні - засновника та провідника Організації українських націоналістів, полковника Євгена Коновальця, ідеолога державної самостійності України Миколи Міхновського, керівника української національно-визвольної боротьби 1917-1921 рр. Симона Петлюри.

„Ми, сучасники, повинні згадати про тих людей, які долучились до того, що ми можемо сьогодні мати незалежну державу, що ми можемо говорити українською мовою, що ми можемо бути українцями. Я вважаю, що саме ті люди, які формували культ героїзму, самоповаги, самопожертви в ім’я Вітчизни, мають бути вшановані належним чином”, - сказав О.ТЯГНИБОК.

В ході святкування учасники заходу згадуватимуть великих князів, серед яких Святослав Хоробрий, Ярослав Мудрий, Володимир Великий; згадуватимуть про козаків та гетьманів: Байду-Вишневецького, Петра Сагайдачного, Богдана Хмельницького, Івана Богуна, інших; провідників ОУН-УПА та інших видатних особистостей, які формували українську історію.

„Ми будемо згадувати і тих провідників, імена яких стали дуже страшними для наших ворогів”, - наголосив О.ТЯГНИБОК. За його словами, на акції згадуватимуть Івана Мазепу, С.Петлюру, Степана Бандеру.

Він повідомив, що через виборчі перегони „Свобода” була змушена змінити традиційне місце святкування Дня Героїв - Софійський майдан - на Майдан Незалежності. На сцені під час свята виступатимуть фольклорні гурти, а також молодіжні патріотичні гурти “Тартак”, “Кому вниз”, “Гайдамаки” та інші.

Крім концерту, сказав О.ТЯГНИБОК, учасники святкування вимагатимуть від парламенту ухвалення закону про надання воякам ОУН-УПА статусу учасника боротьби за незалежність.

Також активісти “Свободи” вимагатимуть від інститутів влади написати правдиві підручники з історії про учасників національно-визвольної боротьби та проведення парламентських слухань з цього приводу.

Крім того, “свободівці” вимагатимуть встановити, що 14 жовтня, день створення УПА має бути оголошено державним святом.

Також ВО „Свобода” ініціюватиме перейменування київських вулиць іменами українських героїв визвольного руху: С.Бандери, Романа Шухевича, Є.Коновальця, С.Петлюри та інших.