Щорічно, 29 травня, Фонд Всесвітньої гастроентерологічної організації проводить Міжнародний День Здорового Травлення. 2008 року цей день святкується за підтримки компанії «Данон» в 50 країнах світу. Це свято має привернути увагу медичної спільноти до кількості проблем порушення травлення, що невплинно зростають та пошук ефективних шляхів боротьби з ними.

«Різниця тривалості життя громадян України та європейських країн у середньому складає 13 років для чоловіків и 8 – для жінок не на користь України. При цьому захворюваність і смертність людей працездатного віку в Україні в 3-4 рази вище, ніж у ЄС. Серед багатьох факторів, що впливають на ці показники, важливе значення приділяється нераціональному харчуванню та шкідливим звичкам, що поширені серед українців».

«Згідно даним ВООЗ, на стан здоров’я людини впливають декілька чинників. Тільки 10% від загального впливу приходиться на організацію медичної допомоги, біля 17-20% складає спадковість, 20% - екологічні чинники і 50% - спосіб життя, де найбільш негативними чинниками є куріння, зловживання алкоголем, нераціональне харчування та гіподинамія» -  зауважив голова Національної Ради з питань охорони здоров’я Микола Єфремович Поліщук.

Відео дня

Завідувач кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії НМАПО ім. П.Л.Шупика,

доктор медичних наук, професор Харченко Наталія В’ячеславівна наголосила, що «по оцінкам деяких фахівців, до 90% всіх існуючих захворювань беруть свій початок у неправильному харчуванні і пов’язаному з ним порушенні роботи органів травлення. В теперішній час питання здорового травлення, мають велике значення, що пов’язано з зростанням захворюваності травного тракту в Україні.»

«На жаль, нездорові харчові звички, дуже поширені.

Серед нездорових харчових звичок, характерних для населення України, є нерегулярне харчування, харчування «на ходу», споживання несвіжої, сумнівної якості їжі. І, на жаль, пацієнти, навіть з важкою патологією, не завжди погоджуються змінити свій раціон харчування.

Медику, дуже важливо, знайти правильний підхід і переконати пацієнта в важливості корекції раціона харчування. Як можна вилікувати патологію, не ліквідувавши один з найважливіших чинників її розвитку?»

Компанія «Данон» розуміючи актуальність питань, що піднімає Всесвітня гастроентерологічна організація та звертаючи увагу на зростаючу кількість гастроентерологічних захворювань у всьому світі, при підтримці МЗ України, Української гастроентерологічної організації, НМАПО им. П.Л.Шупика, голови Національної Ради з питань охорони здоров’я Миколи Єфремовича Поліщука, прийняла активну участь в організації ювілейного 50 - го Міжнародного Дня Здорового Травлення.

«Данон»  - це не тільки успішний бізнес, але й науково – дослідна діяльність. Так у 1983 році був створений власний науково-дослідний центр «Данон», а сьогодні кількість інститутів «Данон» досягло16 у всьому світі. Також компанія «Данон» заснувала спеціальну премію у 120 тисяч євро для вчених, що мають важливі досягнення в галузі науки  про харчування. У «Данон» є дуже важливі соціальні проекти, компанія є організатором найбільш значущого дитячого футбольного кубку, обличчям якого є Зинедін Зидан. Кожен рік «Данон – Україна» дає можливість дитячій футбольній команді прийняти участь у фіналі кубку.

На медичному форумі «Міжнародний День Здорового Травлення», що відбудеться 29 травня в Концертному Залі «Українського Дому», є можливість акцентувати увагу на проблемі нераціонального харчування, яка напряму пов’язана з такими патологіями як ожиріння, артеріальна гіпертензія, цукровий діабет та інші. Також наголосити на тому, що якість харчування не завжди залежить від рівня достатку, воно залежить від того, що люди споживають. Цей медичний форум має велике значення як засіб поєднати зусилля медичної спільноти і донести важливу інформацію до широких загалів суспільства.