Київ. 19 травня. УНІАН. Представники БЮТ заявляють, що в ніч з 16 на 17 травня на Софійській площі Києва люди “кримінальної зовнішності” під керівництвом члена Блоку Литвина перешкоджали їм встановлювати агітаційні намети для подальшого проведення передвиборчої акції.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив народний депутат, представник БЮТ Юрій ОДАРЧЕНКО.

Відео дня

За його словами, увечері 16 травня згідно з оформленою заявкою прихильники БЮТ почали встановлювати намети на Софійській площі. Близько 24.00 на площу приїхав заступник голови Шевченківської РДА Андрій СІДОРОВ, який “заявив”, що БЮТ не буде проводити там своїх агітаційних заходів. На що Ю.ОДАРЧЕНКО зазначив, що організація акції відбувається на законних підставах. Після того А.СІДОРОВ комусь зателефонував і на Софійську площі приїхали близько 12-15 автомобілів із людьми “кримінальної зовнішності”, які почали “трощити” встановлені намети.

“Люди діяли дуже агресивно. На мені порвали одежу і були якісь стусани. А народний депутат ДУБОВИЙ, який був присутній на цій події, він фактично якимось чудом уник удару “заточкою” в живіт. Він схопив руками цю “заточку” і відвів її в сторону. Він був у судмедекспертизі і зафіксував цей момент - поріз на руці”, - повідомив Ю.ОДАРЧЕНКО.

За його словами, керувала нападниками особа, яка назвалась представником Блоку Литвина Олександром ЛІЩЕНКОМ. Також Ю.ОДАРЧЕНКО продемонстрував фото, зроблені під час інциденту, на яких присутній згаданий представник Блоку Литвина, зазначивши, що це людина з “достатньо сумнівною репутацією”.

“У мене з кримінальних хронік з Інтернету є викопірувка, де написано, що Ватутінським РВВС України в Києві за вчинення тяжкого злочину розшукується громадянин ЛІЩЕНКО Олександр Васильович. Тобто будувати свій вплив на людей через отакі кадри – це є абсолютно неприпустимо”, - сказав Ю.ОДАРЧЕНКО.

Крім того, він стверджує, що події на Софійській площі відбувалися в узгодженості з Шевченківським РВВС. “За викликом представники міліції прибули, але ніяких заходів стосовно злочинців вони не вчиняли”, - наголосив Ю.ОДАРЧЕНКО, додавши, що нападників ніхто не затримував і “вони спокійно розбігалися”.

“Цього злочинця, який намагався вдарити “заточкою” фактично ми з ДУБОВИМ разом захопили, затримали і фактично змусили представників РВВС відвезти до себе у відділок. Виявилося, що це відомий “гастрольор”, котрий раніше не раз судимий”, - поінформував народний депутат.

Ю.ОДАРЧЕНКО пов’язує такі дії представників Блоку Литвина з тим, що БЮТ підготував лист до Міністерства юстиції України щодо законності перебування на посаді голови Шевченківської районної держадміністрації столиці, народного депутата, члена Блоку Литвина Віктора ПИЛИПИШИНА. “Зараз є такий факт, що він працює в райраді, є головою Шевченківської райради, є головою Шевченківської райадміністрації і одночасно є народним депутатом”, - зазначив Ю.ОДАРЧЕНКО.

Також він поінформував, що отримав відповідь з Міністерства юстиції на свій запит стосовно цього питання, в якому зазначено, що “з 23 листопада 2007 р. повноваження голови Шевченківської райради в Києві ПИЛИПИШИНА достроково припинені в зв’язку з порушенням вимог щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою” .

“Якщо далі прослідкувати, то видно, що в автобіографії, в декларації неправильно вказані відомості про місце роботи. Тобто, можна казати і про те, що його реєстрація як кандидата на посаду міського голови відбулася з порушенням законодавства”, - сказав Ю.ОДАРЧЕНКО.

Він повідомив, що вже зробив відповідні звернення до МВС, СБУ і Генеральної прокуратури.

“Я впевнений в тому, що такий інцидент – це була демонстрація сили з боку ПИЛИПИШИНА для того, щоб дати нам зрозуміти, на які авторитети він спирається. Там була демонстрація грубої сили, котра відчувалася в розмові людей, були абсолютно чіткі погрози про розправу і зі мною, і з депутатами районної ради, про те, щоб ми не піднімали ці питання далі”, - сказав Ю.ОДАРЧЕНКО.

Представник БЮТ також поінформував, що його блок буде звертатися до голови Блоку Литвина у Верховній Раді з проханням або вимогою того, щоб О.ЛІЩЕНКО було виключено зі списку Блоку Литвина на вибори до Київської міськради.

За словами Ю.ОДАРЧЕНКА, О.ЛІЩЕНКО – дев’ятий у виборчому списку Блоку Литвина на виборах до Київради, А.СІДОРОВ – п`ятий.