Київ. 8 травня. УНІАН. Головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ заявляє про небезпеку приходу до влади в столиці партій і блоків, які продовжать «дерибан» землі в Києві», оскільки в списки кандидатів в депутати Київради включено багато незаконних забудовників і чиновників-корупціонерів.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ виділив три політичні сили, за які, на його думку, кияни не повинні голосувати на виборах до міської ради: Блок Кличка, Блок Олександра Омельченка і Блок Черновецького.

Відео дня

«Три перераховані структури нами були вибрані з однієї причини, що вони всі в різний час були при владі в Києві. Їх діяльність вже видно, вони давно себе показали. Вони намагаються повернутися у владу. І я не бачу особливої різниці у складі між Блоком Кличка і Блоком Черновецького, тому що і там, і там дуже багато людей, які себе в Києві вже показали. І нам пропонується за них знову проголосувати», - сказав В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Він нагадав про конфліктні забудови, які були дозволені попередніми представниками міської влади і які зараз входять, наприклад, до Блоку Омельченка, а також скандальної діяльності ряду будівельних компаній, представники керівництва яких зараз включено до списку Блоку Кличка.

«Але в нас є вихід - за ці партії не голосувати і дати можливість в Києві прийти тим, хто ще не був при владі. Наша позиція, що якщо дерибан у Київраді триватиме, і триватимуть незаконні землевідведення, ми будемо першими ініціювати питання про дострокове припинення повноважень і Київського міського голови, і всього складу Київради. Буде знайдено механізми, способи ініціювати дострокове припинення повноважень примусово, як це було цього разу», - наголосив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

На його думку, що частіше в Києві відбуватимуться вибори, то краще це для міста.

«Вибори щонайменше раз на два роки – це абсолютно нормальна річ. До речі, хочу сказати, що Київський міський голова, який обиратися буде, його термін повноважень близько 18 місяців. І щоб ви не дивувалися, що в листопаді 2009 р. буде оголошено вже чергові вибори по Україні. Хоча, може, будуть позачергові вибори по всій Україні, тому що такий проект уже є. Тому чекайте нових виборів, і не потрібно їх боятися», - сказав В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

До того ж, за його даними, для міста проведення виборів коштує недорого. «16 млн. грн. всього коштує ця виборча кампанія. Для порівняння скажу, що один житловий будинок за дуже маленької нормі прибутків – 4 тис. 700 дол. на 300 квартир по 100 кв. м дає прибуток 650 млн. грн.», - розповів В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

А зараз, напередодні цих виборів до міськради столиці він запропонував киянам звернути увагу на великі політичні сили або ж ті, які ще себе не виявили.

На думку В.ЧЕРНЯХОВСЬКОГО, хоча, наприклад, у БЮТ теж є забудовники, але їм у цій політичній силі доведеться підкорятися загальній позиції.

«Я думаю, що вибір у Юлії Володимирівни дуже невеликий – або цих людей буде виключено, або вони просто будуть вимушені підкорятися тим вимогам, які блок висуває. Тому ця політична сила змушена їхні апетити стримати», - сказав представник «ФПК».

На прес-конференції В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ також повідомив, що є 18 номером у списку кандидатів у Київраду від Блоку Катеринчука. На питання, чи впевнений він, що цей блок протистоятиме незаконній забудові міста, оскільки відомо, що в нього входять люди – родичі та близькі тих, хто включений у списки Блоку Черновецького, уже відомого своїми рішеннями про землевідведення, В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ повідомив, що розраховує, що ця політична сила не підтримуватиме Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

«Я все-таки розраховую, що за жодних обставин Блок Катеринчука підтримувати ЧЕРНОВЕЦЬКОГО в Київраді не буде. Він (Блок Катеринчука – УНІАН) проходить однозначно. Питання, скільки пройде людей. Що він робитиме – це покаже життя. Але одне очевидно, якщо передвиборні зобов`язання не виконуватимуться, наше завдання - незалежно, хто в яких блоках, групуватися і знову розпускати їх», - зазначив В.ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ.

Він розповів, що вчився з Миколою КАТЕРИНЧУКОМ у Київському національному університеті ім. Шевченка, і коли від нього надійшла пропозиція про співпрацю і з`явився шанс взяти участь у майбутніх виборах, погодився.