Київ. 24 квітня. УНІАН. Виробники соняшникової олії просять уряд скасувати квотування експорту.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан КАПШУК.

Відео дня

«Ми просимо скасувати повністю цей механізм квотування й ліцензування, який, окрім підриву іміджу України як надійного постачальника, нічого не дав, а викликає сьогодні соціальний вибух, розшарування, розвал», - сказав С.КАПШУК.

Як зазначив С.КАПШУК, раніше встановлена квота на експорт олії в розмірі 300 тис. тонн була розділена непропорційно. «Більшість підприємств, які виробляють продукцію й поставляють на експорт, сьогодні вимушені зупинити виробництво через той непрозорий, неправильний розподіл квот», - сказав С.КАПШУК. За його словами, 5 компаній, які поставляли продукцію на внутрішній ринок, одержали квоту в обсязі 220 тис. тонн зі встановлених 300 тис. тонн, а решта 18 компаній – в обсязі 80 тис. тонн. У зв`язку з цим більшість заводів на межі зупинки, а 12 – вже зупинилися.

На думку С.КАПШУКА, підстав для обмеження експорту немає, оскільки запаси соняшникової олії – близько 800 тис. тонн – приблизно в 4 рази перевищують внутрішнє споживання.

При цьому, як зазначив С.КАПШУК, учора уряд ухвалив рішення збільшити квоту на 200 тис. тонн. На думку експерта, «якщо ця квота буде поділена таким же чином (як і попередні 300 тис. тонн – УНІАН), то знову це нічого не дасть, тому що підприємства знову одержать за залишковим принципом мізерну кількість квот, що в принципі нічого не змінить». С.КАПШУК зазначив, що додаткові 200 тис. тонн необхідно розділити між тими компаніями, які раніше одержали дуже маленький обсяг квоти на експорт, але які є експортно-орієнтованими.

Він також зазначив, що до 1 липня – на період дії квоти – компанії навряд чи встигнуть відвантажити на експорт встановлений обсяг олії, оскільки відвантаження практично ще не почалися, і компанії тільки одержують ліцензії, крім того, обмежують перевалочні потужності портів.

При цьому, за інформацією виробників, представники компанії «Кернел» вже звертаються до інших компаній із тим, щоб придбати у них олію, оскільки сама компанія не має в своєму розпорядженні обсягів продукції, на яку одержала квоту. При цьому наголошується, що пропонують ціну значно нижче, ніж на світових ринках.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін запровадив квотування експорту соняшникової олії і соняшнику з 22 березня до 1 липня 2008 року й встановив квоти в розмірі 300 тис. тонн олії і 1 тис. тонн насіння соняшнику.

16 квітня в Міністерстві економіки відбулося засідання комісії з питань розгляду заявок на видачу ліцензій на експорт соняшникової олії й насіння соняшнику та розподіл квот. За рішенням комісії, квоту на експорт 300 тис. тонн соняшникової олії розділили між собою 40 компаній, а квоту на експорт 1 тис. тонн насіння соняшнику розділили між собою 3 компанії.