23 квітня 2008 року в УНІАН відбулась прес-конференція громадських організацій (ОПОРА, Комітет виборців України, Центр тестових технологій) – учасників загальнонаціональної кампанії спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням (ЗНО) якості знань випускників середніх шкіл за результатами спостереження за тестуванням абітурієнтів 22 квітня.

За підсумками спостереження учасники кампанії констатують, що тестування абітурієнтів  з української мови та літератури 22 квітня в цілому відбулося на належному організаційному рівні та з дотримання основних вимог та правил незалежного оцінювання.

Директор МБО «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти» Анна Торопова представила результати опитування щодо ступеню поінформованості та рівня підготовки учнів та вчителів до зовнішнього оцінювання 2008 року, проведеного Центром тестових технологій в березні-квітні ц.р. В опитуванні взяли участь 3495 учнів випускних класів та 1736 вчителів, які представляють 329 навчальних заклади України. Вцілому, рівень знань цільових груп про ЗНО виявився вищим за середній, а найбільш важливим під час підготовки до зовнішнього оцінювання респонденти вважають засвоєння матеріалу шкільного курсу (67.5 % учнів та 89.8 % вчителів відповідно). Втім, як учні, так і вчителі наголошують на важливості надання інформації щодо ЗНО завчасно, у доступній формі та у повному обсязі.

Відео дня

Виконавчий директор Комітету виборців України Євген Побережний представив результати спостереження, проведеного учасниками кампанії. За оцінкою спостерігачів, приміщення пунктів тестування переважно відповідали умовам проведення тестування, а їх персонал діяв компетентно і незаангажовано. Явка абітурієнтів склала близько 90% від кількості осіб, що зареєструвались, хоча на окремі пункти тестування не з‘явилось до 40% абітурієнтів. Абітурієнти, за рідким виключенням, спокійно і відповідально поставилися до проходження тестів. В роботі спостерігачів проблем, як правило, не виникало. Окремі недоліки, що були зафіксовані під час тестування, а саме: неналежні умови проведення тестування, порушення з боку персоналу, зловживання з боку абітурієнтів та перепони роботі спостерігачів були поодинокими. Більшість недоліків в ході тестування - наслідок недостатньої поінформованості щодо процесу серед частини абітурієнтів та вчителів, що є наслідком слабкої інформаційної кампанії.

Координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА Андрій Гевко зазначив: Протягом останніх декількох днів країні було доведено, що навіть аполітичне питання реформування освітянської галузі може набути політичного забарвлення.

Після успішного проведення організаційної частини першого тесту з української мови та літератури, головою парламентського комітету з питань освіти та науки Володимиром Полохалом на засіданні Кабміну була озвучена позиція щодо незаконності ЗНО, хоча саме цей комітет міг забезпечити законодавче підґрунтя для тестування. Втім, не зважаючи на першочерговість законодавчих змін, підготовка Проекту Закону була переадресована Кабміну. Така позиція законотворців є безвідповідальною щодо 512 тисяч українських випускників. Втім, всі наявні постанови Кабміну, накази Міністерства освіти та науки щодо ЗНО були затверджені в установленому порядку Мін’юстом. Жодних заперечень щодо порушень Конституції України чи ряду інших законів не було.

Широко анонсоване засідання Кабміну відбулося без участі профільної громадськості та представників тих громадських організацій, які безпосередньо працювали над спостереженням за ЗНО в Україні. Згідно рішення Кабміну, буде створено робочу групу, яка напрацює до 13 травня цього року пакет змін до законів щодо тестування. Серед завдань, які стоять перед робочою групою: розведення в часі тестування та навчальний рік, що схвалюється нами; питання про необхідність випускних іспитів взагалі; оцінка забезпечення кількісних показників щодо пунктів тестування тощо. Втім, занепокоєнні викликає питання долучення ВНЗ до укладання тестових завдань, що загалом може дискредитувати систему ЗНО, яка базується на принципах відповідності базовій середній освіті. Мінфіну ж сьогодні було доручено знайти кошти та розробити механізм компенсації ВНЗ витрат, що пов’язані з недоотриманням студентів на контрактну форму навчання. По-перше, пріоритетна комерціалізація вищої освіти в державі істотно здешевила український диплом, а зменшення кількості студентів в наступні роки є безповоротним наслідком демографічної кризи. Чому коштом державного бюджету повинні покриватися об’єктивні збитки комерціалізованих ВНЗ? ЗНО в Україні повинно залишатися обов’язковим і загальним, інакше його ідея буде дискредитована. А ВНЗ необхідно визнати, що вони зацікавлені в якісному рівні студентів та незаангажованому принципі їх зарахування.