Київ. 23 квітня. УНІАН. Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і ділерів (ВААІД) не очікує суттєвого зниження цін на нові імпортні автомобілі після вступу України до Світової організації торгівлі.

Про це сказав президент ВААІД Станіслав ЩЕРБИНА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, провідні світові автовиробники стежать за всіма ринками і країнами і регулюють цінову політику, аби не було різких «перекосів» цін на автомобілі в різних країнах. «Виробники піднімуть ціни», – сказав він.

При цьому він додав, що сьогодні багато українських дилерів штучно стримують зростання рентабельності.

Як відзначив у свою чергу генеральний директор ВААІД Олег НАЗАРЕНКО, після вступу України до СОТ «не варто боятися масового ввезення автомобілів, які були в користуванні. Доля Польщі у нас повторитися не може».

Також С.ЩЕРБИНА заявив, що після приєднання України до СОТ в Україні знизиться кількість «сірих» автоімпортерів.

Крім того, як відзначив О.НАЗАРЕНКО, ВААІД стурбована екологічною ситуацією в Україні, на яку впливає стан зношеності вітчизняного автопарку (який налічує близько 7 млн. автомобілів і швидко зростає).

Зокрема, ВААІД пропонує ввести в Україні екологічні норми Євро-3 з 1 липня 2009 року, а з 1 липня 2011 року – норми Євро-4. (У Європі Євро-3 прийнято і діє з 2000 року, в Російській Федерації - з 2008 року. Україна досі використовує екологічні вимоги Євро-2.)

Як повідомляв УНІАН, згідно з умовами вступу України до СОТ, після приєднання до цієї організації мита на імпортні автомобілі буде понижено з тих, що діють сьогодні 25% до 10%.

5 лютого Генеральна рада СОТ на своєму засіданні в Женеві схвалила вступ України до СОТ.

10 квітня Верховна Рада ратифікувала протокол про вступ України до СОТ. Парламент також доручив Кабінету Міністрів впродовж місяця затвердити план дій для адаптації української економіки до норм СОТ.

16 квітня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав Закон «Про ратифікацію Протоколу про вступ України до Світової організації торгівлі».

22 квітня генеральний директор СОТ Паскаль ЛАМІ озвучив повідомлення про те, що 16 травня 2008 року Україна стане членом СОТ.

Довідка УНІАН. Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів була створена 19 травня 1999 року і є громадською організацією, яка об`єднує 83 легальні імпортери і дилерів провідних світових автовиробників.