Київ. 21 квітня. УНІАН. Представник Партії регіонів, екс-віце-прем`єр-міністр України Дмитро ТАБАЧНИК вважає незаконним звільнення Віктора СКОПЕНКА з посади ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Таку думку Д.ТАБАЧНИК висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Зараз ВАКАРЧУК (міністр освіти і науки – УНІАН) проходить тестування на моральну зрілість, на громадянську позицію і на порядність, тому що він колись був ректором Національного університету. Якщо він ніяк не відреагує на ситуацію, що сталася, коли Президент, не маючи жодних повноважень в галузі освіти, вигнав ректора на вулицю і подарував університет просто так, то ВАКАРЧУК моральний тест на громадянську зрілість, на демократизм не пройде», - сказав Д.ТАБАЧНИК.

Відео дня

Представник Партії регіонів вважає неприпустимим «мовчання» міністра і громадськості за фактом звільнення В.СКОПЕНКА. «Ми не могли такого собі уявити навіть при КУЧМІ або при КРАВЧУКУ. Навіть важко уявити, що було б у 2002, 2003 або 2004 році, якби КУЧМА, маючи у той час повноваження при президентській республіці, взяв би от так ректора Національного університету і, порушуючи контракт, вигнав за двері без єдиної підстави. А зараз ми всі мовчимо», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 11 квітня Президент України Віктор ЮЩЕНКО звільнив 72-річного В.СКОПЕНКА з посади ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, призначивши виконуючим обов`язки ректора Володимира ЛИТВИНА.

В.СКОПЕНКО оскаржив в суді указ про своє звільнення з посади ректора КНУ, оскільки вважає це рішення глави держави неконституційним.

У свою чергу, призначений указом Президента України виконуючим обов`язки ректора університету В.ЛИТВИН вважає, що ректора КНУ має обирати колектив університету.

«Ректори не повинні призначати в Секретаріаті Президента або в Кабміні, його має обрати колектив, і діяти він має в рамках існуючої правової бази», - сказав В.ЛИТВИН.