Київ. 17 квітня. УНІАН. Монопольне становище «Укртелекому» загрожує цивілізованому розвитку бізнесу у сфері телекомунікацій. Таку думку висловили сьогодні на прес-конференції в УНІАН члени правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ).

Як передає кореспондент УНІАН, за словами голови правління ІнАУ Тетяни ПОПОВОЇ, «галузь телекомунікацій сьогодні - єдина галузь, яка не схильна до інфляції». «Але скоро ця ситуація може змінитися, оскільки монополізм зруйнує конкуренцію», - сказала вона.

За даними Т.ПОПОВОЇ, на ринку телекомунікацій сьогодні склалася ситуація, коли «Укртелеком» «штучно витісняє» провайдерів і операторів з ринку, фактично володіючи телефонною каналізацією. За її словами, з серпня 2007 року «Укртелеком» створює штучні перешкоди: не дає можливості прокладати в лінії, затягуючи вирішення питань з входження в телефонну каналізацію тощо. Цього року практично припинено продовження договорів оренди приміщень "Укртелекому" іншими операторами, які за роки роботи створили тисячі технологічних майданчиків у приміщеннях компанії, сказала вона.

Відео дня

Т.ПОПОВА зазначила, що проблеми виникають сьогодні, коли «Укртелеком» «поки що перебуває в державних руках» і держава може контролювати ситуацію. У разі ж попадання телефонної каналізації в приватні руки після приватизації «Укртелекому», провайдерів і операторів «можуть прибрати, можуть прибрати і спецзв`язок».

Тому, на її думку і на думку інших учасників прес-конференції, питання з таким спільним ресурсом, як телефонна каналізація країни, має бути вирішено на законодавчому рівні.

«Телефонна каналізація не є власністю «Укртелекому» - їм вона була передана на баланс - це спільна комунальна власність», - зазначив член правління ІнАУ Олександр ОЛЬШАНСЬКИЙ.

За його даними, сьогодні в Господарському суді м. Києва слухається справа за позовом «Укртелекому» до Київської міськадміністрації про визнання свого права власності на телефоную каналізацію. У разі виграшу справи «Укртелекомом», зазначив О.ОЛЬШАНСЬКИЙ, це може стати небезпечним прецедентом. На його думку, «телефонна каналізація дорожча за «Укртелеком» в десятки-сотні разів». Він також зазначив, що необхідно виділення телефонної каналізації як спільного ресурсу в окреме підприємство, яке має бути незалежним від когось і належати якомусь гравцю ринку.

За словами Т.ПОПОВОЇ, питання доступу до телефонної каналізації, а також питання управління мережами, «як мінімум має бути врегульовано на законодавчому рівні».

Вона зазначила, що ІнАУ вважає за необхідне звернутися до Верховної Ради з проханням ініціювати створення Міжвідомчої спеціальної комісії для вивчення питань відповідності державним інтересам результатів діяльності керівників державних підприємств і наявності власних комерційних інтересів цих керівників.

Довідка УНІАН. ВАТ «Укртелеком» (м. Київ) - один із провідних національних операторів зв`язку, є монополістом на ринку фіксованого місцевого зв`язку, займаючи більш як 80% ринку і маючи більш як 10 млн. абонентів. Компанія також надає послуги доступу до Інтернету і мобільного зв`язку (ТМ Utel).

У власності держави закріплені 50%+1 акція підприємства.

Кабінет міністрів 9 квітня затвердив умови проведення конкурсу з продажу акцій «Укртелекому».

Тоді заступник голови Фонду держмайна України Дмитро ПАРФЕНЕНКО повідомив, що в приватизації «Укртелекому» не зможуть взяти участь компанії, у яких держчастка перевищує 25%.

Як пояснив Д.ПАРФЕНЕНКО, такі умови прийнято з метою, «щоб державна структура не поглинула державну структуру, якою є «Укртелеком». Він також повідомив, що стартова ціна 67,79% пакета акцій "Укртелекому" затверджена, як і планувалося, у розмірі 12 млрд. грн., крок аукціону - 125 млн. грн.

Д.ПАРФЕНЕНКО висловив припущення, що вартість пакета може становити 15-20 млрд. грн.