Київ. 17 квітня. УНІАН. Народний депутат від Блоку Литвина, кандидат на посаду Київського міського голови та нині діючий голова Шевченківського району cтолиці Віктор ПИЛИПИШИН зібрав понад 90 тис. підписів на підтримку свого законопроекту про присвоєння статусу державних службовців учителям та медикам.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

“Ми прийдемо з цими підписами в Верховну Раду, коли буде розглядатися цей законопроект”, - заявив В.ПИЛИПИШИН.

Він підкреслив, що ці підписи були зібрані тільки поки в Києві і менш ніж за місяць. Народний депутат переконаний, що на момент передачі у парламент, їх буде вже за 100 тис.

В.ПИЛИПИШИН повідомив, що пішов на цей крок після того, як не знайшов “спільної мови” з депутатами та чиновниками у відповідних відомствах.

“Мої звернення до міністерств та відомств привели до того, що я отримав відповіді, що ні вчителям, ні лікарям статус цей не потрібен тому, що вони не матимуть права підробляти, тому що в них зменшиться відпустка і т.д. Але напевно я в школі погано арифметику вчив, тому що середня заробітна плата держслужбовця 3-3,5 тис. грн., а вчителя - близько 1 тис. грн. І напевно дійсно, вчитель хоче працювати на декілька ставок, щоб заробляти 1,5 тис, а не на одну ставку заробляти 3 тис. Напевно вчитель, коли йде на пенсію дійсно хоче отримувати пенсію 600 грн., а не 2 чи 2,5 тис. і не хоче мати соціального захисту”, - сказав В.ПИЛИПИШИН.

За його словами, для того, щоб вирішити це питання потрібно 3 млрд. грн. При цьому В.ПИЛИПИШИН заявив, що у керівників країни є можливість знайти необхідні кошти.

“Ми сьогодні повинні думати про моральне і фізичне здоров’я своєї нації і думати про майбутнє. Ми повинні зрозуміти, якою буде країна через 10-15 років. Скажіть мені, без вчителя, без вихователя, кого ми будемо мати через 10-15 років? Яке сьогодні ставлення нашої влади до дітей?”, - підкреслив він.

В.ПИЛИПИШИН зазначив, що закон можна прийняти “при бажанні” за один день.

“Я вважаю цей підхід правильним, хоча б тому, що якщо вчителям буде присвоєно статус держслужбовця, то чиновники вже не зможуть собі піднімати зарплату, не підвищивши автоматично цю заробітну плату вчителям і лікарям. Аналогічно буде вирішуватись і питання з пенсією і соціальним захистом”, - підкреслив він.

Присутня на прес-конференції віце-президент Асоціації керівників шкіл України Ірина КОЗІНА повідомила, що на сьогодні середній вік вчителів у школах становить 50 років. Молоді вчителі, за її словами, навіть якщо їм дуже подобається професія, не хочуть йти на цю роботу, оскільки їм необхідно забезпечувати свою сім’ю та дітей.

“Вирішення питання “вчитель – це державний службовець” вирішило б багато фінансових питань, а фінанси - це є база для того, щоб ми мали омолоджений склад працівників школи, для того, щоб це дійсно було сучасно в нашій школі”, - сказала І.КОЗІНА.

Вона зазначила, що є представником в Європі від Асоціації, бере участь у міжнародних конференціях і проводить багато зустрічей з представниками інших країн. І.КОЗІНА зазначила, що в багатьох країнах вчитель має захист саме на рівні держави.

“Ми цілком підтримуємо позицію, що вчитель – це людина державна, вона повинна підтримуватися державою, а школа – це державна інституція. Ми за цю пропозицію, ми за цей новий закон”, - зазначила представник Асоціації керівників шкіл.

За її словами, питання статусу держслужбовця порушувалося Асоціацією ще у 1995 р., але так і не було вирішено.

Як повідомляв УНІАН, Законопроект В.ПИЛИПИШИНА “Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам)” зареєстровано за №1451 від 29 січня 2008 р.

Автор зазначає, що прийняття закону має підвищити престиж цих професій, подолати проблему кадрового забезпечення освітніх установ, закладів охорони здоров’я, особливо в сільській місцевості.

Законопроектом пропонується нараховувати надбавку до зарплати за вислугу років щомісячно в таких розмірах: більш як 3 років стажу – 10%, більш як 5 років – 15%, більш як 10 років – 20%, більш як 15 років – 25%, більш як 20 років – 30%, більш як 25 років – 45%. Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, втілення нововведень заплановане з 1 січня 2009 р., а отже необхідні витрати повинні бути передбачені в державному і місцевих бюджетах на 2009 р.