Відео дня

Київ. 11 квітня. УНІАН. Екс-президент України Леонід КРАВЧУК вважає незаконним заклик чинного Президента Віктора ЮЩЕНКА до уряду звільнити низку чиновників, наближених до колишнього лідера Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Віктора МЕДВЕДЧУКА.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, лист, який 3 квітня В.ЮЩЕНКО надіслав прем’єр-міністрові, ставить під сумнів наміри глави держави щодо утвердження демократії та забезпечення прав і свобод людини. На думку Л.КРАВЧУКА, цей лист, навпаки, прямо порушує права людини.

Колишній Президент переконаний, що тези В.ЮЩЕНКА про те, що перераховані в листі люди не можуть працювати на своїх нинішніх посадах, фактично є проявами люстрації.

Також Л.КРАВЧУК вважає, що при підготовці цього листа В.ЮЩЕНКО відкрито використав службові ресурси, що є “нонсенсом для керівника держави”.

Екс-президент заявляє, що таким чином чинний глава держави обрав СДПУ(о) об’єктом репресій, що є “неприйнятним для будь-якої демократичної держави та демократичного лідера”.

Л.КРАВЧУК зазначає, що В.ЮЩЕНКО у згаданому листі закликає уряд діяти відповідно до коаліційної угоди, а не відповідно до законів. “Для В.ЮЩЕНКА рішення коаліції важливіші, ніж Конституція та закони”, – робить висновок екс-президент.

Він також додав, що, за його інформацією, дехто з названих у листі осіб вже підготував подання до Генеральної прокуратури з приводу порушення своїх конституційних прав.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня Президент України надіслав лист Кабінету Міністрів, в якому висловив сподівання на прийняття урядом відповідального рішення щодо подальшого перебування низки осіб на урядових посадах. Зокрема, йшлося про першого заступника міністра регіонального розвитку та будівництва України Олексія ІЩЕНКА (колишній заступник Віктора МЕДВЕДЧУКА в Адміністрації Президента Леоніда КУЧМИ), заступника голови Державної митної служби Тараса КОЗАКА, першого заступника голови Національного агентства України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Олександра ПАРШИНА, керівника Держкомархіву Ольгу ГІНЗБУРГ (представницю КПУ), а також радника прем`єр-міністра України Олександра ЗАДОРОЖНЬОГО.

У відповідь на це прем`єр заявила, що при призначеннях на урядові посади керується професійною підготовкою людей. "Я думаю, що з конструктивною критикою ми будемо рахуватися, а те, що стосується кадрової політики, то я, як прем`єр-міністр, відповідаю за результат і тому підбираю команду, здатну цей результат дати. Я думаю, що “полювання на відьом” влаштовувати в країні недоречно. Треба дивитися, як людина працює, який внесок вона сьогодні вносить у побудову держави. Думаю, що всі такі листи найближчим часом просто припиняться”, - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.