Київ. 10 квітня. УНІАН. Міжнародна Ліга захисту прав громадян спільно з Міжнародним союзом "Мужніх батьків" найближчим часом розробить і подасть на розгляд Кабінету Міністрів України зміни до законодавчих актів, що передбачають розширення прав батька на дітей унаслідок розпаду сім`ї.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив президент Міжнародної Ліги захисту прав громадян Едуард БАГІРОВ.

Відео дня

За його словами, зазвичай після розірвання шлюбу мало хто враховує думку дитини та батька, коли заходить мова про те, з ким дитина надалі повинна проживати.

"Батько, який хоче виховувати своїх дітей, - він безправний, оскільки судова система одразу ставить під сумнів можливість батьків виховувати дитину", - сказав Е.БАГІРОВ. "Суди не сприймають батьків як людей, що люблять свою дитину. Закони (судами) трактуються так, що за наявності нібито рівних прав батьків, батько виявляється безправним щодо своїх дітей під час розпаду сім`ї", - додав він.

Крім того, правозахисник упевнений, що судова система, розглядаючи питання, з ким із батьків після розірвання їхнього шлюбу має залишитися дитина, повинна враховувати й думку дитини.

"Я не закликаю обмежити права матері. Я закликаю розширити права батька. І з цією метою ми готуватимемо звернення в Кабінет Міністрів щодо підготовки програми для захисту прав батьків", - наголосив Е.БАГІРОВ. Він зазначив, що до цього спонукають численні факти порушення судами прав батька на дитину. Один з них - ситуація, в якій опинився житель Одеси Олександр МАТВІЙЧУК і його 8-річна дочка Аліна.

За словами О.МАТВІЙЧУКА, не зважаючи на його докази та бажання доньки залишитися з ним, усі судові інстанції Одеси ухвалили рішення залишити дитину на виховання матері, яка протягом тривалого часу практично не брала участі в долі доньки.

Що більше, як пояснив О.МАТВІЙЧУК, три тижні тому його доньку викрали зі школи невідомі особи. Водночас батько дівчинки зазначив, що міліція, після того, як він встановив місце перебування своєї дитини, жодних заходів не вжила. Як наголосив О.МАТВІЙЧИК у розмові з начальником кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС України в Одеській області йому сказали: "Ми ваші права ігноруватимемо тому, що ви програли суд".

Відтак чоловік запевнив, що звертатиметься до Європейського суду із захисту прав людини, якщо Верховний Суд України, куди він звернувся з касаційною скаргою, не врахує інтересів його і доньки та залишить чинним попередні рішення судів.