Київ. 10 квітня. УНІАН. Група істориків, які займаються вивченням формування території сучасного Дніпропетровська, стверджують, що це місто старше за свій офіційно відомий вік щонайменше на 131 рік.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник наукової громадської організації “Інститут Україніки” Олексій ЛАЗЬКО.

За його словами, роком заснування Дніпропетровська слід вважати 1645-й, а не 1776-й рік.

Відео дня

О.ЛАЗЬКО поінформував, що істориками було досліджено три поселення, які в історичних документах значаться як міста Стара Самарь, Старий Кадак та Новий Кадак. Він зазначив, що Новий Кадак періоду 1645 р. набуває міські ознаки і починається його стрімкий розвиток і, зокрема, економічний, і про це вже писали окремі історики раніше. Якщо ж накласти сітку вулиць Дніпропетровська на мапу Нового Кадаку, то вони збігаються, що підтверджує, що історія нинішнього міста пішла від вказаного старого міського поселення.

Присутній на прес-конференції історик Валентин СТАРОСТІН зазначив, що в істориків є таке поняття, як “стіна”. “Тобто є Козацька Україна, є Вольності війська Запорізького, а потім йде 1775 рік і згодом починається імперський період в історії України. Так от 1775 рік - це “стіна”, - пояснив В.СТАРОСТІН. Він повідомив, що є історики-професіонали, які займаються історією до 1775 року, є люди, які займаються вже імперською історією. Водночас що стосується Дніпропетровська, то, за його словами, немає ніякої перерви в його історичному розвитку. “Козацький час переходить через 1775 рік в імперський період, і так само Новий Кадак – центр війська Запорізького - спокійно перетворюється на повітовий центр російської імперії і так само цей повітовий центр перетворюється на губернське місто Катеринослав”, - сказав історик.

За словами В.СТАРОСТІНА, в даному випадку “просто в силу вступила ідеологічна машина”, запущена ще князем Потьомкіним та Катериною ІІ, що Катеринослав був створений штучно для того, щоб показати велич колонізаційного процесу імперії.

“Потрібно було, щоб це місто виникло на порожньому місці. Якщо порожнього міста не було, то воно просто визначалось, як порожнє. Це саме відбулося з Катеринославом, Одесою, Сімферополем і багатьма іншими містами півдня України”, - зазначив він.

Далі ж, за словами В.СТАРОСТІНА, Катеринослав почав розбудовуватись і “став Римом”.

Як повідомили учасники прес-конференції, наукові дослідження разом з фактажем викладені в книзі “Палімпсест. Поселення XVI-XVIII століття в історії Дніпропетровська”, яка вийшла нещодавно накладом 1 тис. екземплярів і розповсюджена в книгарнях.

В планах “Інституту Україніки” не тільки продовжити наукову роботу з виданням друкованої продукції, а й відкриття Інтернет-порталу, де будуть розміщуватись всі проведені наукові роботи, та створення документальних фільмів, відзначили учасники прес-конференції.

.