Чверть гуманітарних ліків, спрямованих на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІДу, може не дійти до хворих через бюрократизм та байдужість українських чиновників.  З початку цього року Кабінет Міністрів України, зокрема Комісія з питань гуманітарної допомоги, відмовляється надавати статус гуманітарної допомоги вантажам, що надходять в Україну за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (загальний обсяг фінансування  - 151 млн. доларів США). Стягуючи 20% ПДВ та близько 6 % митних зборів з гуманітарних вантажів медичного призначення, держава заробить 50 мільйонів гривень до 2012 року.

 «Таким чином, кожна четверта людина в Україні не зможе пройти тестування на ВІЛ, кожен четвертий хворий буде позбавлений життєво-необхідної допомоги. Тієї допомоги,, яку Уряд України гарантував забезпечити за рахунок міжнародних коштів ще у серпні 2007 року, підписавши угоду з Глобальним фондом» - заявив Володимир Курпіта - директор департаменту з питань лікування та закупівель ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ».

Відмовляючи в наданні статусу гуманітарної допомоги, Комісія з питань гуманітарної допомоги грубо порушує ст. 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» від 22 жовтня 1999 року – стверджують активісти. Ці рішення суперечать останнім деклараціям Уряду, грудневим ініціативам Президента України щодо підвищення ефективності боротьби з епідемією та можуть позбавити хворих українців  сотень мільйонів доларів міжнародної допомоги на протидію ВІЛ/СНІД та туберкульозу.

Відео дня

«Така ситуація ставить під сумнів перспективи заявки України у 8-му раунді програм Глобального фонду щодо отримання фінансування на заходи з контролю за туберкульозом» - заявив офіційний представник Глобального фонду Андреас Тамберг.

Листа із докладним викладенням своєї позиції Глобальний фонд надіслав  Віце-прем’єр-міністру України та одночасно голові Комісії з питань гуманітарної допомоги Івану Васюнику на початку квітня 2008 року. Проте на жодний запит, надісланий Всеукраїнською Мережею ЛЖВ та Міжнародним Альянсом з ВІЛ/СНІД в Україні на адреси Уряду та Президента України, з лютого  2008 року так і не було надано відповіді.

«Вчора була скликана термінова зустріч під головуванням пана Васюника, який  доручив спеціальній робочій групі вирішити цю проблему. Сьогодні ми  маємо надію на те, що до надходження наприкінці квітня чергового вантажу міжнародної допомоги урядове  рішення про надання гуманітарного статусу буде нарешті ухвалено» - повідомив Андрій Клепіков, виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

                                          

                                                                     # # #

Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні  (http://www.aidsalliance.org.ua)  міжнародний благодійний фонд - найбільша в Україні професійна неурядова організація, що впроваджує комплексні  заходи з протидії ВІЛ/СНІД в державі. З  2003 року Альянс реалізує програми за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та Агентства США з міжнародного розвитку загальним обсягом фінансування понад 170 млн. доларів. Місією Альянсу є зниження поширеності ВІЛ-інфекції, смертності від СНІД  шляхом підтримки громадської протидії епідемії ВІЛ/СНІД в Україні. Сьогодні понад 5,3 тисяч ВІЛ-позитивних пацієнтів в Україні (або 72%) отримують життєво-важливу антиретровірусну терапію препаратами, закупленими Альянсом; більше 200 тисяч представників найуразливіших до інфікування на ВІЛ груп населення залучено до профілактичних програм. 

Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД (http://network.org.ua), є благодійною організацією, яка створена ВІЛ-позитивними людьми та реалізує національні й міжнародні програми з надання допомоги людям, які живуть з ВІЛ/СНІД. Всеукраїнська мережа ЛЖВ є одним із основних реципієнтів гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на 2007-2012 р.р. Одним із основних напрямків нашої діяльності є розширення доступу ВІЛ-позитивних людей до лікування, догляду та підтримки, а саме – до антиретровірусної терапії, яка дозволяє подовжити та покращити якість життя людей, що живуть з ВІЛ. У 2006 році Всеукраїнська Мережа ЛЖВ була визнана найкращою організацією у світі у сфері боротьби зі стигмою та дискримінацією щодо ВІЛ-позитивних людей. За свої успіхи й досягнення Мережа ЛЖВ отримала міжнародну премію «Червона стрічка». Всеукраїнська мережа ЛЖВ має представництва у всіх регіонах України та надає свої послуги понад 20 000 клієнтів.

Електронна версія прес-релізу та додатків до нього  доступні на офіційних веб-сайтах організаторів прес-конференції