Київ. 9 квітня. УНІАН. 14-22 квітня у Києві відбудеться Міжнародний фестиваль театральних шкіл “Натхнення”.

Відео дня

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН ректор Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого Олексій БЕЗГІН, це перший фестиваль театральних шкіл, який проводитиметься в Україні.

“Проведення такого міжнародного мистецького форуму надає можливість ознайомитись з національними культурними традиціями різних країн, з методикою викладання сценічного мистецтва, сприяти подальшій співпраці та культурному обміну між мистецькими закладами”, - сказав він.

Фестиваль проходитиме на базі Університету театру, кіно та телебачення - одного з найстаріших вищих учбових закладів у галузі художньої освіти.

За словами ректора, фестиваль проводитиметься за ініціативи університету під егідою Національної комісії України у справах ЮНЕСКО та за підтримки генерального партнера фестивалю - компанії “Інтеко-Холдинг”.

На цьому бієнале буде репрезентовано близько 20 творчих учбових закладів світу - провідних театральних шкіл Мексики, Іраку, Литви, Словаччини, Польщі, Вірменії, Грузії, Білорусі, Росії, України.

У рамках фестивалю його учасники планують представити свої кращі творчі програми, які передбачають показ вистав, окремих уривків зі спектаклів і проведення майстер-класів. Крім цього, планується провести круглі столи, присвячені проблемам розвитку театру і вищої мистецької освіти.

О.БЕЗГІН зауважив, що фестиваль розрахований не на широкого глядача, а на студентів різних навчальних мистецьких закладів, щоб вони могли обмінятися досвідом. “Фактично відбувається відродження зв’язків з театральними школами і обмін досвідом”, - додав він.

У фестивалі візьмуть участь Київська дитяча академія мистецтв, Харківська державна академія культури, Київський національний університет театру, кіно і телебачення, Львівський національний університет ім. Івана Франка, Харківський державний університет мистецтв ім. Івана Котляревського, Литовська академія музики і театру, Єреванський державний інститут театру і кінематографії, Краківська вища театральна школа ім. Людвіга Сольського, Київська муніципальна українська академія танцю, Санкт-Петербурзька державна академія театрального мистецтва, Веракрузький університет (театральний факультет) (Мексика).

У майбутньому планується проводити фестиваль не лише у Києві, а й в інших містах України.

Квитки на фестиваль не продаватимуть, вхід на спектаклі - вільний.