Київ. 8 квітня. УНІАН. Заборона будівництва на території Олександрівської (колишньої Жовтневої) клінічної лікарні Києва нелегітимне до рішення сесії Київської міської ради.

Про це повідомила депутат Київської міської ради, лікар Ольга БОГОМОЛЕЦЬ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«На сьогодні ми задоволені, що незаконна забудова тимчасово припинена», - сказала вона.

Проте, за словами О.БОГОМОЛЕЦЬ, ні заяви мера, ні заяви забудовника (компанії «Житлобуд») не є юридично легітимними. У той же час міський голова столиці Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ розпорядився не проводити сесію до 12 червня 2008 року.

Депутат Київради висловила подяку Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ за втручання в ситуацію, після чого відреагували і уряд, і місцева влада.

О.БОГОМОЛЕЦЬ також зазначила, що 16 квітня в Шевченківському райсуді Києва відбудеться судове засідання, де розглядатиметься питання незаконної забудови на території лікарні.

«Тільки після рішення суду можна буде не переживати за подальшу долю лікарні», - уточнила вона.

О.БОГОМОЛЕЦЬ висловила занепокоєння тим, що «Житлобуд» не визнає своєї провини і збитків, завданих території лікарні, при цьому зупинка будівництва не пройшла безболісно: кілька чоловік дістали травми, зруйнований схил, близько 300 дерев знищено.

При цьому, на її думку, компанія-забудовник має відновити схил на території лікарні, повернути землю, а також засадити деревами за рішенням суду.

«Чому досі ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ не дав доручення про одностороннє розірвання договору?», - запитала депутат Київради.

За її даними, всі підстави для розірвання договору з «Житлобудом» у мера Києва є: термін договору закінчився в 2007 році, а компанія не виконала своїх інвестиційних зобов`язань.

Як зазначила О.БОГОМОЛЕЦ, немає впевненості, що в майбутньому на території лікарні не з`являться інші інвестори і не розпочнеться нове будівництво.

За словами О.БОГОМОЛЕЦЬ, у зв`язку з цим колектив Жовтневої лікарні на загальних зборах 3 квітня прийняв рішення про відтворення рекреаційної зони, висадження дерев, а також про будівництво меморіального комплексу «Перемоги медицини над епідеміями».

На думку лікаря, меморіал нагадуватиме про жертви холери, СНІДу, сибірки і туберкульозу.

У свою чергу, директор Інституту ветеринарної медицини Анатолій ОБРАЖЕЙ повідомив, що збудник сибірки зберігається в грунті не меншого 110 років. На його думку, точно визначити місце концентрації спор сибірки після 20 років неможливо, проте якщо є дані, що на цьому місці було поховання хворих на сибірку, будувати на такій території небезпечно і краще не порушувати структуру грунту, щоб уникнути розповсюдження інфекції.

Він наполягає на проведенні сесії Київради до червня з винесенням питань про відміну виділення компанії-забудовнику земельної ділянки, створення меморіального комплексу і відновлення зруйнованого схилу і висаджування дерев.

Як повідомляв УНІАН, прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО пообіцяла відновити сад на території Жовтневої лікарні, де велося будівництво житлового будинку.

За даними першого віце-прем`єр-міністра Олександра ТУРЧИНОВА, ТОВ "Фінансово-будівельна компанія "Жітлобуд" в односторонньому порядку прийняло рішення зупинити зведення житлового будинку по вулиці Шовковичній, 39/1-А в Києві на території Жовтневої лікарні.

Київський міський голова Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ своїм розпорядженням від 31 березня зупинив зведення житлового будинку на території лікарні у зв`язку з виявленими порушеннями.