Київ. 7 квітня. УНІАН. Українська партія заявляє про намір нинішньої влади Києва висунути не менше 100 кандидатів на позачергові вибори мера для забезпечення перемоги нинішнього Київського міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова правління Інституту національного державознавства, представник Української партії Михайло РАТУШНИЙ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він підкреслив, що перемога нинішнього мера Києва стала можливою на минулих виборах фактично завдяки тому, що відбулася “серйозна розтяжка” голосів між потужними кандидатами - тодішнім міським головою столиці Олександром ОМЕЛЬЧЕНКОМ та Віталієм КЛИЧКОМ.

Відео дня

"Хочу повідомити, що штабом ЧЕРНОВЕЦЬКОГО розробляється програма “Мер-100”, яка передбачає, що до закінчення терміну висування кандидатів на посаду міського голови має бути висунуто не менше 100 кандидатур, щоб в такий спосіб розмити взагалі поняття про кандидатів”, - сказав М.РАТУШНИЙ.

Саме для того, щоб не допустити втілення цієї програми в життя, підкреслив М.РАТУШНИЙ, Українська партія на першому етапі своєї конференції (5 квітня) вирішила не висувати свого кандидата у мери столиці.

"Ми не хочемо бути елементом цієї програми “Мер-100”. Ми вважаємо, що українські здорові сили в столиці, а такі є, все-таки знайдуть в собі мудрість, щоб знайти відповідальну, консолідовану кандидатуру. Вона буде і патріотичною, і фаховою, і відповідати інтересам киян”, - зазначив М.РАТУШНИЙ.

За його словами, на сьогодні в столиці немає такої єдиної кандидатури на посаду Київського міського голови, але Українська партія продовжує вести переговори з патріотичними націонал-демократичними силами і закликає їх до того, щоб всі вони знайшли порозуміння, оскільки обрання Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО на другий термін “є великою небезпекою для киян і для української столиці”.

“Якщо така консолідована фігура буде визначена, ми, звичайно, розглядаємо можливість підтримки цієї кандидатури”, - сказав М.РАТУШНИЙ.

Найбільша проблема при визначенні єдиного кандидата полягає в тому, на його переконання, що впливові партії керуються, в першу чергу, своїми інтересами, а не інтересами киян.

“З одного боку вони хочуть отримати в своє розпорядження ресурс Києва як столиці, оскільки скоро президентські вибори, з другого боку - є авторитетні кандидати, які мають постійний рейтинг під 20% і також хочуть стати самостійними фігурами. Домінує не інтерес киян, не інтерес столиці, а домінує партійний інтерес”, - сказав він.

У свою чергу присутній на прес-конференції голова Центральної ради Української партії Олег ОЛІЙНИК з приводу виборів депутатів Київради повідомив, що Українська партія виступила з ініціативою створення “Українського блоку”. Відповідні звернення, за його інформацією, були направлені “Свободі” і Українській народній партії. В той же час “Свобода” на сьогодні вирішила, що піде самостійно, таким чином очікується завтрашнє рішення конференції УНП. За словами О.ОЛІЙНИКА, якщо не буде створено блоку, то Українська партія самостійно піде на вибори до Київради під гаслом “Українській столиці - Українську владу”.

“Будемо робити відкриті виборчі списки”, - підкреслив він. За даними О.ОЛІЙНИКА, ці списки вже оприлюднені для обговорення і будуть затверджуватись на другому етапі конференції партії 11 квітня.

Принцип Програми партії полягає, за словами голова Центральної ради УП, в тому, що будуть “зміщені акценти в прийнятті будь-яких рішення з Хрещатика, 36, в райони та громади міста”.