Київ. 2 квітня. УНІАН. Державний департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України вважає необгрунтованими претензії Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти про неефективність системи державного регулювання й управління інноваційною діяльністю, правової охорони інтелектуальної власності, що склалася в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник голови Держдепартаменту інтелектуальної власності Володимир ДМИТРИШИН сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, за період 2000-2007 рр. було приведено у відповідність з вимогами СОТ законодавство України в сфері інтелектуальної власності (базові закони і Цивільний кодекс); досягнутий високий ступінь автоматизації всіх процесів діловодства, впроваджена система електронного технологічного документообігу для ведення діловодства за заявками на винаходи; розроблені і функціонують дві високоефективні автоматизовані системи «Винахід» і «Знаки для товарів і послуг», на основі яких здійснюється експертиза заявок на винаходи і торгові марки; розроблений універсальний пошуковий портал і нова інтегрована довідково-пошукова система для забезпечення уніфікованого доступу до різнорідних джерел інформації при проведенні експертизи заявок тощо.

При цьому він додав, що при постійному зростанні кількості заявок (винаходи 2003 року – 3057, 2007 – 6200; корисні моделі 2004 рік – 5200, 2007 – 8900; торгові марки 2003 рік – 20000, 2007 - 33000) систематично скорочувалися терміни їхнього розгляду (винаходи 2000 рік – 33 місяці, 2007 – 15 місяців; торгові марки 2000 – 27 місяців, 2007 – 13 місяців).

Крім того, за його інформацією, для забезпечення систематичного державного контролю за дотриманням законодавства в сфері інтелектуальної власності у складі Держдепартаменту інтелектуальної власності в 2002 році було створено підрозділ державних інспекторів з питань інтелектуальної власності, які працюють у різних регіонах України і входять до складу робочих груп облдержадміністрацій.

В.ДМИТРИШИН зазначив, що на сьогодні в Україні створена законодавча база для ефективної боротьби з піратством, значно посилений контроль за дотриманням законодавства в сфері інтелектуальної власності.

Також він зазначив, що впродовж останніх років експерти ряду міжнародних організацій не раз відзначали позитивні зрушення в сфері правової охорони інтелектуальної власності в Україні, зокрема ефективність дій уряду України, спрямованих на вдосконалення законодавства в цій сфері, створення дієвих механізмів його реалізації, боротьбу з піратством, створення цивілізованих умов для ведення бізнесу та забезпечення гарантій захисту прав інтелектуальної власності.

Як повідомлялося раніше, Комітет Верховної Ради з питань науки та освіти прийняв за основу постанову, здатну викликати революцію на ринку інтелектуальної власності України. На розширеному засіданні членів комітету та експертів, що відбулося 11 березня, було, зокрема, зазначено, що через неефективну систему державного регулювання сфери правової охорони інтелектуальної власності та інноваційної діяльності самих винаходів в Україні стає все менше й менше: в цілому за 2002-2006 рр. їх число скоротилося на 13,8%. Кількість заявок на винаходи, поданих у Держдепартамент інтелектуальної власності, порівняно з 2005 роком, скоротилася на 13,6%.

У зв`язку з цим Комітет ВР накреслив план дій, які ведуть до зміни законів, регулюючих інноваційну політику, розмежування повноважень профільних державних структур і відповідні кадрові зміни.