Київ. 2 квітня. УНІАН. Боротьба з інфляцією в Україні має бути виведена за межі політичних дискусій, вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор БУРАКОВСЬКИЙ.

Таку думку він висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Ми повинні дуже реалістично оцінювати динаміку української інфляції і основні її складові. У цьому сенсі ми не повинні відмовлятися від того, що інфляція є складною проблемою, і закривати на неї очі. Але, з іншого боку, ми повинні уникати апокаліптичних оцінок. Це є дуже важливим, оскільки на сьогодні, в умовах політичного змагання, інфляційні процеси, на мою думку, багато в чому з економічної перетворюються на масову суспільно-психологічну проблему, і роздування інфляційних очікувань є дуже негативним як для населення, так і для виробників», - сказав І.БУРАКОВСЬКИЙ.

Відео дня

На його думку, боротьба з інфляцією, наскільки це можливо, має бути виведена за межі політичних дискусій, і повинна об`єднати не тільки всі гілки влади, але й усі політичні сили. «Це є принциповим моментом, оскільки на сьогодні боротьба з інфляцією - це не тільки реакція на якісь ціни, яка може бути дуже обмеженою, але це й проведення дуже непростих структурних і інституційних реформ», - наголосив І.БУРАКОВСЬКИЙ.

Також він вважає, що, враховуючи складну ситуацію на зовнішніх ринках, українська політика не повинна стимулювати внутрішні чинники інфляційних процесів.

“На нашу думку, вища відповідальність політиків перед суспільством на сьогодні має полягати в тому, щоб відмовитися від перегляду бюджету на 2008 рік, про що зараз йдеться, з однієї простої причини - за існуючих політичних умов дуже важко очікувати, що видатки бюджету будуть скорочені, дефіцит бюджету буде скорочений, і ми, навпаки, одержимо роздування бюджетних витрат, що, у свою чергу, призведе до відомої спіралі “інфляція - виплати - інфляція”, - підкреслив експерт.

І.БУРАКОВСЬКИЙ зазначив, що Україна повинна вивчити інфляційні процеси, які відбуваються в інших країнах, зокрема, Росії, Казахстані, в ЄС і його нових членах. Експерт повідомив, що за підсумками березня 2008 року середній рівень інфляції становив 3,5%, що є найвищим показником, починаючи з 1999 року. При цьому, різні члени ЄС мають різні рівні інфляції.

За словами І.БУРАКОВСЬКОГО, високий рівень інфляції в деяких країнах - нових членах ЄС був “платою за відсутність структурних і інституційних реформ і повною мірою відноситься на сьогодні до України”. “Боротьба з інфляцією не може вестися якимись логічними засобами, їх просто не існує, це дуже тривала, дуже скрупульозна, дуже політично не вигідна, але дуже потрібна робота для забезпечення макроекономічної стабільності”, - підкреслив експерт.

Довідка УНІАН. За даними Держкомстату, в Україні інфляція в лютому 2008 року становила 2,7%, в січні-лютому - 5,7%.

У лютому Президент України Віктор ЮЩЕНКО висловив стурбованість високими темпами інфляції в січні (2,9%). За таких темпів, за даними Нацбанку, річне зростання інфляції може становити 19,4%.

У держбюджеті на 2008 рік інфляція планується на рівні 9,6%.

У січні ц.р. Світовий банк змінив прогноз зростання інфляції в Україні за підсумками 2008 року з 9,6 до 13,8%. Прогноз зростання ВВП за підсумками поточного року СБ залишив без змін - на рівні 5,5%.

За прогнозами Європейського банку реконструкції та розвитку, зростання інфляції в Україні в 2008 році становитиме 11,7%, зростання ВВП - 6%.

У Міжнародному валютному фонді прогнозують, що рівень інфляції в Україні цього року досягне 20-22%.