Київ. 2 квітня. УНІАН. На дострокових виборах до Київської міської ради можуть пройти 7-8 політичних сил, серед яких нині лідирують Блок Віталія Кличка, Блок Леоніда Черновецького та Блок Юлії Тимошенко.

Відео дня

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН "Київ на початку виборчої кампанії: вибори мера і Київської міської ради" науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ірина БЕКЕШКІНА, посилаючись на результати загальноміського соціологічного опитування, проведеного фірмою “Юкрейніан соціолоджі сервіс” з 22 по 27 березня.

Згідно з отриманими даними, рейтинг партій та блоків до Київради очолює Блок Кличка, за який зараз готові віддати свої голоси 17,6% опитаних (за даними І.БЕКЕШКІНОЇ, у листопаді - 17,3%), за Блок Черновецького - 15% (8,4%), за Блок Юлії Тимошенко - 14,4% (цифра не вказувалась, але мова йшла про зниження рейтингу).

За словами І.БЕКЕШКІНОЇ, також є ще чимало іменних блоків, які з великою вірогідністю проходять до Київради. Зокрема, Блок Миколи Катеринчука зараз набирає 4,1% голосів респондентів, Блок Олександра Омельченка – 7,6%, Блок Литвина – 3,2%, блок “Наша Україна – Народна самооборона” – 3,6%.

Соціолог також зазначила, що на виборах до Київради можуть пройти й представники Партії регіонів, яку зараз підтримують 2,2% опитаних, але якщо вона висуне свого кандидата на посаду мера, то рейтинг підвищиться.

Згідно з результатами опитування, за КПУ зараз готові проголосувати 1,8%, за СПУ – 1,6% респондентів. Блок “ГАК”, який зараз представлений в Київраді, на сьогодні набирає 0,8% голосів.

Водночас Блок Михайла Бродського набрав би 1,3%. 0,8% респондентів готові проголосувати за партію ВО “Свобода”.

22,5% респондентів сказали, що не визначились, за яку партію чи блок голосуватимуть. 1,8% зазначили, що віддадуть голоси за політичну силу, не вказану у опитувальному листі, 1,7% - проти всіх.

Презентуючи результати опитування, І.БЕКЕШКІНА сказала, що ці цифри ще будуть скореговані, оскільки очікується зростання рейтингу БЮТ після того як Юлія ТИМОШЕНКО заявила про намір очолити список її Блоку до Київради. “А кияни відрізняють БЮТ з ТИМОШЕНКО і БЮТ без неї”, - наголосила І.БЕКЕШКІНА.

“Цілком очевидно, будемо мати в Київраді 7-8 політичних сил, якщо всі ці люди підуть на вибори”, - сказала соціолог.

В той же час, за її словами, поки не сформовано чіткий список партій і блоків, що візьмуть участь у дострокових виборах в столиці, ситуація навколо виборів Київради залишатиметься невизначеною.

Загалом у ході дослідження було опитано 1 тис. респондентів. Максимальна похибка вибірки не перевищує 3,2%.