Київ. 2 квітня. УНІАН. Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна розпочав річну програму досліджень “Проект країни”.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН директор інституту Горшеніна Кость БОНДАРЕНКО, основна мета програми досліджень 2008 року - зрозуміти, яка країна потрібна українцям і для чого. “Ми хочемо дослідити, яку країну хочуть бачити українці, а не політики. Ми хочемо намалювати проект ідеальної країни очами наших респондентів, звичайних людей, які живуть в Україні”, - сказав він.

Відео дня

К.БОНДАРЕНКО висловив сподівання, що результати дослідження будуть враховуватися політиками, які часто беруть на себе сміливість виступати від імені народу.

Інститут Горшеніна вивчатиме країну за такими основними напрямками як територія, населення, ресурси, історія, закони, культура, інформаційне поле.

К.БОНДАРЕНКО також зазначив, що програма досліджень “Проект країни” кореспондується з попередньою програмою інституту Грошеніна 2006-2007 років “Ментальні основи вибору”, основною метою якої було зрозуміти, не кого і що обирають українці, а чому обирають. “В обох програмах ми хочемо досліджувати ті речі, які рухають нашим суспільством”, - сказав він.

Зокрема, К.БОНДАРЕНКО зазначив, що за результатами досліджень програми “Ментальні основи вибору” можна зробити висновок, що “українці надзвичайно складна нація”. “Незважаючи на існуючі розбіжності, можна констатувати, що Україна як держава відбулася, українська політична нація перебуває у стадії формування”, - сказав він. Крім того, дослідження засвідчило, зокрема, що у життєдіяльності населення Сходу і Заходу України немає тих протиріч, які могли б призвести до політичного протистояння. За його словами, можна також зробити висновки, що сьогодні в Україні немає такої більшості населення, яка б прагнула до Європейського Союзу або СНД; в Україні сьогодні немає середнього класу; в Україні процвітає корупція.

Керівник департаменту соціологічних досліджень Інституту Горшеніна Володимир ПОПОВИЧ зазначив, що в рамках кожного дослідження програми “Проект країни” передбачається опитати не менш як 2 тис. респондентів, які репрезентують доросле населення України віком від 18 років.

Опитування відбуватиметься згідно з маршрутною вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України. Квотами у виборців є: вік, стать, освіта та тип населеного пункту, в якому мешкає респондент. Інструментарій всіх досліджень річної програми формується соціологами із залученням спеціалістів у галузі соціальної психології, що дає змогу вивчати нові сфери суспільної думки.

Експерт Інституту Горшеніна Володимир ЗАСТАВА у свою чергу повідомив, що в рамках програми «Проект країни” інститут Горшеніна відкрив call–центр. “Ми будемо прискіпливо придивлятися до процесів, які відбуваються в Києві та регіонах, щоб миттєво реагувати на суспільну думку”, - сказав він. В.ЗАСТАВА повідомив, що ближчим часом буде презентовано результати дослідження щодо політичної ситуації в Києві.