Київ. 28 березня. УНІАН. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи планує до 30 квітня закінчити утилізацію боєприпасів, що зберігаються на 275-й артилерійській базі ракет і боєприпасів Міністерства оборони України, розташованій поблизу селища Новобогданівка Запорізької області.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир ШАНДРА.

Відео дня

Він повідомив, що з початку 2008 року на артбазі під Новобогданівкою піротехніки МНС знешкодили 1 тис. 679 тонн боєприпасів. За словами міністра, це створює передумови для закінчення утилізації боєприпасів навесні, а до кінця року повністю розчистити територію і передати її місцевій громаді.

Разом з тим В.ШАНДРА підкреслив, що під час проведення цих робіт пріоритетом залишається безпека людей, зокрема піротехніків МНС.

“Ми хочемо, щоб ніхто не постраждав”, – сказав міністр.

Як повідомляв УНІАН, пожежа і вибухи снарядів на складі боєприпасів 275-й артилерійської бази відбувалися за останні три роки тричі: в травні 2004 року, липні 2005 року і в серпні 2006 року. В результаті НП загинуло 5 осівб, поранення різних ступенів тяжкості отримали понад 10.

28 листопада 2007 року при проведенні робіт зі знищення боєприпасів під Новобогданівкою внаслідок обвалу грунту 1 піротехнік загинув і ще один був госпіталізований з травмами ніг.

Це був другий випадок загибелі саперів під Новобогданівкою за останні кілька місяців: 18 травня на території знищення снарядів з 275-ї бази зберігання артбоєприпасів при закладці чергової партії снарядів для планової утилізації методом підриву стався несанкціонований вибух, внаслідок якого загинули двоє і травмованого одну особу.