26 березня 2008 року в УНІАН відбулась прес-конференція ініціаторів Маршу українського глядача, який пройде у Києві 29 березня 2008 року під гаслом «Від кіна українською – до українського кіна».

У прес-конференції взяли участь голова ВО «Свобода» Олег ТЯГНИБОК, кінорежисер Юрій ІЛЛЄНКО, актор Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка Богдан БЕНЮК, спортивний оглядач телеканалу «ICTV» Ігор МІРОШНИЧЕНКО, кінорежисер Михайло ІЛЛЄНКО, лідер гурту «КОМУ ВНИЗ» Андрій СЕРЕДА, продюсер, бас-гітарист гурту «КОМУ ВНИЗ» Сергій СТЕПАНЕНКО.

Відео дня

Учасники конференції гостро висвітили проблему окупації українського інформаційного простору та потребу боротьби українців за звільнення від цієї окупації.

В питанні підготовки до Маршу голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок наголосив на тому, що ідея проведення Маршу знаходить широку підтримку в українців, але наштовхується на саботаж Київської влади на чолі з Черновецьким, що досі зволікає з наданням дозволу на демонстрацію українських фільмів на Майдані Незалежності. «Проте, Марш відбудеться за будь-якої погоди. І ми сподіваємось, що не буде активної протидії з боку Київської адміністрації та правоохоронних органів. Врешті, ми діємо відповідно до Конституції України», – завершив лідер «Свободи».

Також організатори Маршу українського глядача повідомили про те, що Марш розпочнеться о 18:00 на Софійській площі і пройде вулицями української столиці: Володимирською, Льва Толстого, Великою Васильківською та Хрещатиком.

Акція завершиться переглядом українських кіно- та мультфільмів на Майдані Незалежності.

Будуть показані такі роботи: «Йшов трамвай № 9» (Степана Коваля), «Встати! Ать-два!» (Олександра Ігнатуша), «Крила» (Олександра Усіка), «Методика виконання злочинів» (Артура Лі), «Проти сонця» (Валентина Васяновича), «Тир» (Тараса Томенка), «Приблуда» (Валерія Ямбурського), «Стіна» (Романа Бровка), «Наступний» (Анатолія Лавренішина). Демонструватимуться відеокліпи «КОМУ ВНИЗ», Олега Скрипки, Сашка Положинського, «Мандрів» та ін.