Київ. 24 березня. УНІАН. Провідні українські політологи та економісти вважають, що нова редакція Конституції України має обов’язково ухвалюватися за участю Верховної Ради.

Про це йдеться у результатах експерт-опитування 40 незалежних провідних українських політологів та економістів, які представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень „СОЦІОВИМІР”, директор Міжнародного інституту демократій Сергій ТАРАН.

Відео дня

На думку експертів, сказав С.ТАРАН, за нову редакцію Конституції спочатку мають проголосувати 300 депутатів, а згодом нова Конституція має бути затверджена на референдумі. Зокрема, версію ухвалення Конституції у Верховній Раді з подальшим винесенням її на плебісцит підтримали 42,5% експертів. Друга за популярністю думка (27,5%) в експертному середовищі – це затвердження Основного закону Конституційною асамблеєю – органом, скликаним винятково з метою ухвалення нової Конституції України. За словами С.ТАРАНА, лише 12,5% респондентів підтримують варіант ухвалення Конституції виключно на загальноукраїнському референдумі. У цьому разі проект Конституції мала би розробити сформована Президентом Конституційна рада, без участі парламенту.

Також експерти, у переважній більшості, вважають, що Конституція має бути ухвалена після президентських виборів. За таку позицію висловились 47,5% опитаних. Однак близько третини (35%) опитаних переконані, що конституційна реформа має бути втілена до президентських виборів.

Крім того, С.ТАРАН повідомив, що 32% респондентів виступили за збереження нинішньої парламентсько-президентської моделі, з мінімальними корективами. Майже таку ж (27,5%) підтримку з боку опитаних експертів отримала і парламентська модель з виключно представницькими функціями для Президента. Найменш популярною серед експертного середовища виявилася президентська система – за неї висловились лише 17,5% опитаних.

Водночас 50% експертів переконані, що найбільше шансів бути схваленою Верховною Радою має саме парламентська модель, з винятково представницькими функціями для Президента. Між тим 20% з них впевнені, що підтримку отримає діюча, парламентсько-президентська система. Щодо ж до президентської системи, то у ймовірність її затвердження парламентом вірить всього лише один опитаний експерт, повідомив С.ТАРАН.

Опитування було проведено Центром соціологічних та політологічних досліджень СОЦІОВИМІР 17-20 березня 2008 року.