Київ. 19 березня. УНІАН. Журнал «Деньги» презентував сьогодні рейтинг вузів України, випускники яких на сьогодні є найбільш затребуваними серед роботодавців.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, присвяченій цій презентації, головний редактор видання Олександр КРАМАРЕНКО, це вже другий ексклюзивний рейтинг українських вузів за рівнем затребуваності їхніх випускників. Результати попереднього дослідження було опубліковано в журналі «Деньги» в березні 2007 р.

Відео дня

За словами О.КРАМАРЕНКА, роботодавцям ставилося запитання: «Як ви оцінюєте випускників даного вузу й яку заробітну плату можете їм дати?».

У ході дослідження було анкетовано 60 відомих українських роботодавців. Оцінка ставилася 58 вузам країни. Шкала оцінки: 0-10 балів.

«Чому ми зробили саме цей рейтинг? Тому що ми вважаємо, що найвагоміша оцінка, яку одержує студент – це та заробітна плата, яку він отримує після закінчення вузу», - підкреслив О.КРАМАРЕНКО.

За його інформацією, якщо роботодавець вважав за можливе дати випускнику конкретного вузу заробітну плату, яка вища ринкової або вища, ніж в інших претендентів, то вузу ставилася оцінка 10 балів. А якщо працедавець не вважав за потрібне взагалі розглядати кандидатуру, то ставилася оцінка 0.

Запитання ставилося щодо п`яти спеціальностей: гуманітарної, юридичної, економічної, інженерної та будівельної.

«Ми звернулися із запитаннями до тих компаній і корпорацій, які є експертами конкретно в тій або іншій сфері», - також зазначив О.КРАМАРЕНКО.

Згідно з одержаними результатами, зведену таблицю рейтингів очолюють 5 вищих навчальних закладів країни: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка; Києво-Могилянська академія; Харківський національний університет ім. В.Каразіна; Львівський Національний університет ім. Івана Франка та Київський політехнічний інститут.

Як повідомив О.КРАМАРЕНКО, в номінації економічних спеціальностей рейтинг очолюють: КНУ ім. Т. Шевченка; Києво-Могилянська академія; Київський національний економічний університет; КПІ та Київський державний торгово-економічний університет.

Серед вузів, які готують кращі кадри із гуманітарних спеціальностей, роботодавці назвали: Києво-Могилянську академію; КНУ ім. Т.Шевченка; Національний педагогічний університет ім. Миколи Драгоманова; Київський національний лінгвістичний університет і Харківський національний університет ім. В.Каразіна.

Рейтинг вузів у номінації юридичних спеціальностей очолює наступна п`ятірка: КНУ ім. Т.Шевченка; Києво-Могилянська академія; Національна юридична академія ім. Ярослава Мудрого; Київський національний економічний університет і Львівський Національний університет ім. Івана Франка.

Серед будівельних спеціальностей п`ятірка кращих вузів складається, на думку роботодавців, із: Київського Національного університету будівництва та архітектури; Національного університету «Львівська політехніка»; Національного транспортного університету; Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури; Харківського Національного автомобільно-дорожнього університету.

Рейтинг інженерних вузів очолюють: КПІ; КНУ ім. Т.Шевченка; Харківський національний університет ім. В.Каразіна; Національний університет «Львівська політехніка»; Національний авіаційний університет (Київ); Львівський національний університет ім. Івана Франка.

О.КРАМАРЕНКО зазначив, що за останній рік рейтинг відрізняється тим, що в нього почали потрапляти не тільки київські, але й регіональні вузи, що свідчить про якість підготовки студентів у них.

Він також поінформував, що паралельно в дослідженні проводилася оцінка, «скільки коштує» хороша освіта. «З`ясувалася дуже цікава деталь: за останні два роки зростання плати за навчання випереджає інфляцію десь у 2 рази на економічних і юридичних спеціальностях. Зростання оплати в рейтингових вузах за цими спеціальностями становило більш ніж 60%, за останні два роки – з 15 тис. до 25 тис. грн.», - повідомив О.КРАМАРЕНКО. За його даними, в гуманітарній сфері, наприклад, зростання оплати було десь у 1,5 раза, в технічних вузах – до 40%.

Нинішнього року проект здійснено за підтримки одного з великих операторів мобільного зв`язку.