Президенту України

ЮЩЕНКУ В.А.

Відео дня

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу!

 Вимушений звернутися до Вас з приводу розвитку подій навколо ЗАТ «Укртатнафта».

 Нагадаю, що в червні 1999 року на «Укртатнафті» відбулася незаконна зміна акціонерів, внаслідок якої в Української держави було фактично вкрадено вісімнадцятивідсотковий пакет акцій підприємства. Акції були придбані офшорними компаніями: «SEA GRОUP International inc» (9,960%), «AmRUZ TRADING AG» (8,336%) та українським «МТ-банком» (1,154%), але фактично виявилися під контролем татарської сторони. При цьому придбання менш ніж десятивідсоткових пакетів дозволило не отримувати дозвіл Антимонопольного комітету України на придбання акцій.

 Таким чином, Українська держава втратила контроль над стратегічним активом – Кременчуцьким нафтопереробним заводом.

 На жаль в 2005 році Верховний Суд України прийняв рішення, що закріпило право власності татарських акціонерів над зазначеним пакетом акцій.

Проте, українські патріоти не припинили боротьби. Спільними зусиллями чинного на сьогодні менеджменту ЗАТ «Укртатнафта», керівництва Мінпаливенерго та НАК «Нафтогаз України» у 2007 році вдалося відновити контроль Української держави над згаданим пакетом акцій, та над Кременчуцьким НПЗ. Більше того, менеджмент підприємства домігся від Генпрокуратури  внесення касаційної скарги на рішення Верховного Суду України, за результатами якої, справа була направлена на повторний розгляд до суду першої інстанції. Таким чином, з’явилася можливість виправити і прикру судову помилку 2005 року та відновити справедливість в повному обсязі.

На жаль сьогодні ми зіткнулися з незрозумілим спротивом Уряду, дії якого об’єктивно ідуть на користь не українській державі, а татарським акціонерам ЗАТ «Укрататнафта», що і до сьогодні намагаються відновити контроль над підприємством.

Зокрема, найвищі урядовці заявляють про начебто проведені збори акціонерів, які насправді не відбулися за відсутності кворуму. Озвучуються наміри заміни менеджменту підприємства. При цьому новим кандидатом на посаду голови правління ЗАТ «Укратанафта» називається депутат від БЮТ Сергій Пашинський, який не є фаховим спеціалістом у сфері нафтопереробки (викладач суспільствознавства за дипломом).

Більше того, Сергій Пашинський,  вже намагався здійснити рейдерське захоплення ЗАТ «Укртатнафта». Його набіг на підприємство був зупинений тільки завдяки тому, що територію Кременчуцького НПЗ взяли під охорону Внутрішні війська МВС України.

На жаль такі дії народного депутата від БЮТ не отримали адекватної оцінки ані з боку керівництва Уряду, ані від керівних органів БЮТ. Більше того, урядовці продовжували озвучувати неправдиву інформацію щодо стану справ на ЗАТ «Укртатнафта». Зокрема, Голова Уряду України, спілкуючись з пресою в середу приписала саме діям Уряду заслугу ініціювання касаційної скарги Генпрокуратури, завдяки якій з’явилася можливість юридично коректно відновити справедливість щодо вкраденого в української держави пакету акцій. Також прозвучали нові погрози на адресу призначеного державою менеджменту «Укртатнафти».

На жаль, складається враження, що окремі урядовці обстоюють не інтереси української держави, а інтереси татарських акціонерів, або власної кишені (не виключено, що у поєднанні).

В результаті таких дій Уряду складається ситуація, коли напередодні весняних польових робіт Кременчуцький НПЗ може просто зупинитися. Це, у свою чергу, призведе до дефіциту пального на ринку та зростання цін на нього. Не буде в повному обсязі проведена посівна и Україні загрожуватиме продовольча криза та неконтрольоване зростання цін на товари першої необхідності, перш за все на продовольство.

Зрозуміло, що все це загалом призведе до вибуху соціального невдоволення. Не хотілося б думати, що саме це поставив собі за мету Уряд України.

Просив би Вас Вікторе Андрійовичу, як главу Української держави, як гаранта основних прав і свобод наших громадян, що закріплені в чинній Конституції, як свідомого патріота України, взяти ситуацію навколо ЗАТ «Укртатнафта» під свій особистий контроль, та припинити свавілля корумпованих чиновників та егоїстичних політиків.

Прийміть, вельмишановний Вікторе Андрійовичу щирі запевнення у великій пошані.

З глибокою повагою та зі сподіванням на розуміння і підтримку,

Голова правління ЗАТ «Укртатнафта»               Павло Овчаренко