Київ. 13 березня. УНІАН. Ряд правозахисних організацій закликають прем`єр-міністра України Юлію ТИМОШЕНКО та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну КАРПАЧОВУ перевірити законність депортації 4-5 березня цього року 11 громадян Шрі-Ланки, які просили політичного притулку в Україні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили голова громадської організації "Міжнародна амністія в Україні" Наталія ДУЛЬНЄВА та координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро ГРОЙСМАН.

За словами Н.ДУЛЬНЄВОЇ, усі ці особи перебували в Україні з серпня минулого року, а наприкінці січня 2008 року були затримані СБУ і передані Управлінню МВС України у Хмельницькій області.

Відео дня

Як зазначила Н.ДУЛЬНЄВА, перебуваючи в Україні, вказані особи звернулися з проханням отримати політичний притулок до Хмельницької міграційної служби, але їм у цьому було відмовлено без будь-яких пояснень та права апеляції.

У свою чергу, Д.ГРОЙСМАН повідомив, що 29 лютого він отримав телефонний дзвінок від одного із затриманних, якій розповів, що він та його товарищи утримуються у готелі в Шепетівці (а до цього перебували в ІТТ). Затриманий повідомив, що їх били і не давали їжі.

Як зазначили правозахисники, їх непокоїть той факт, що подібні дії з іноземцями, які просять українську владу надати їм притулок, у нашій державі "стали системними", незважаючи на те, що Україна взяла на себе зобов`язання дотримуватись міжнародних норм прав людини та закону про біженців.

Правозахисників також турбує те, що після повернення на батьківщину громадяни, про яких ідеться у даному випадку, будуть піддані тортурам тощо.

Виходячи з викладеного, правозахисники наполягають на проведенні перевірки стосовно законності дій українських правоохоронних структур щодо громадян Шрі-Ланки. При цьому, на переконання правозахисників, перевірку слід проводити із залученням представників Міністерства юстиції, МЗС Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців у Києві та правозахисних організацій.