Київ. 6 березня. УНІАН. Сьогодні - 6 березня - в Україні вперше проводиться Всесвітній день боротьби зі сліпотою від глаукоми.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила директор Департаменту розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я Мирослава ЖДАНОВА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Темпи поширення глаукоми насторожують - 170 тисяч людей в Україні вражені цією хворобою”, - наголосила М.ЖДАНОВА. За її словами, глаукома є основною причиною сліпоти.

Відео дня

У свою чергу професор кафедри офтальмології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Шупика Сергій РИКОВ зауважив, що в Україні щороку на 25 тисяч збільшується кількість людей, у яких виявляють глаукому.

“Щоб призупинити темпи інвалідизації через цю патологію, слід розв’язати проблему вчасного виявлення цієї хвороби. Для цього кожна людина, старша 40 років, має регулярно вимірювати свій внутрішньоочний тиск”, - зауважив С.РИКОВ. Він навів статистику щодо скринінгу цього захворювання, зокрема на тисячу людей, які звертаються до офтальмолога, у 8-10 виявляють глаукому. С.РИКОВ закликав усіх українців ретельніше звернути увагу на стан здоров’я і регулярно перевіряти зір.

“Сліпота від глаукоми є невиліковною, і людина залишається незрячою на все подальше життя. Досі вчені не виявили патогенетичні причини цього захворювання. Хоча не останнім чинником у розвитку захворювання є спадковість”, - сказав професор кафедри офтальмології НМАПО ім. П.Шупика МОЗ України Юрій КОНДРАТЕНКО. За його словами, кількість хворих на глаукому в усіх країнах світу приблизно однакова – 4-5% від усього населення, проте різне ставлення держави до людей з цією патологією.

Інформуючи про основні симптоми цієї хвороби, директор Інституту очних хвороб тканинної терапії ім.В.П.Філатова АМН України, професор Наталія ПАСЄЧНІКОВА наголосила, що “вони дуже різноманітні. Однак найпоширеніші з них - відчуття чужорідного тіла в оці, наявність гіпертонії, цукрового діабету, схильність до спазмів периферичних судин та мігрені, затуманення зору вранці, почервоніння в оці, біль - очний або головний”. “Неабиякими чинниками у розвитку хвороби є спадковість та куріння”, - додала вона.