Київ. 11 березня. УНІАН. Профспілки, що представляють державну систему правової охорони інтелектуальної власності, сьогодні о 14.00 мають намір провести акцію протесту біля будівлі Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти.

Про це повідомила голова профкому «Укрпатенту» Олена ЛЕВІЧЕВА на прес-конференції в УНІАН.

За її словами, в акції планується участь близько 150 людей.

Відео дня

Як пояснив заступник директора «Укрпатенту» Анатолій ГОРНІСЕВИЧ, профспілки протестуватимуть проти загрози руйнування існуючої системи інтелектуальної власності в Україні, що може відлякати іноземних інвесторів й знизити приплив інвестицій. За його словами, до цього може призвести реалізація проекту рішення профільного парламентського комітету щодо стану державного регулювання в даній сфері, який планується розглянути сьогодні на засіданні комітету.

«Головною підставою вважати, що система руйнуватиметься, є секретність при підготовці даного рішення комітету», - заявив А.ГОРНІСЕВИЧ, зазначивши, що до цього процесу не були запрошені представники "Укрпатенту", Інституту промислової власності.

«Вийшло так, що про проблеми й шляхи їх вирішення в сфері інтелектуальної власності говорили за спиною тих, хто опікується даною темою й знає її професіонально», - сказав він.

А.ГОРНІСЕВИЧ також заявив про однобокість проекту. «В ньому йдеться лише про недоліки існуючої системи інтелектуальної власності, водночас не зазначено досягнення й не вказано, що в даній сфері необхідно робити», - сказав він.

За його даними, наприклад, у проекті наголошується, що кількість заявок на винаходи знижується, тоді як насправді вона зростає, при цьому скорочуються терміни розгляду заявок.

Крім того, працівників сфери не влаштовують пропозиції щодо зміни фінансування в системі, які полягають у фінансуванні не через «Укрпатент» і Міністерство освіти та науки, як зараз, а через бюджет.

«Пропозиції щодо внесення змін у закони щодо фінансування даної системи автоматично призведуть до переробки всіх нормативно-правових актів, а значить, зупинки діяльності системи на певний час», - вважає А.ГОРНІСЕВИЧ.

При цьому він додав, що існуючі нормативно-правові акти в сфері інтелектуальної власності адаптовані до європейських норм, тому їх принципова зміна може не відповідати нормам Світової організації торгівлі та Євросоюзу. «Ті пропозиції, які пропонуються в проекті, можуть призвести до невиконання вимог СОТ і викличуть стурбованість іноземних інвесторів щодо гарантії їхнього захисту», - зазначив він.

За словами А.ГОРНІСЕВИЧА, "Укрпатент" підготував свої рекомендації, які паралельно виноситиме для розгляду на Комітеті ВР із питань науки і освіти. Він підкреслив, що в цьому проекті «об`єктивно відображено все, що було зроблено в сфері захисту інтелектуальної власності» за останні роки.

А.ГОРНІСЕВИЧ також додав, що «Укрпатент» не проти зміни системи фінансування, але при цьому має бути вивчено досвід країн ЄС у цій сфері.