Київ. 5 березня. УНІАН. Колишній заступник генерального директора «Укрзалізниці» Анатолій ЧУБИНСЬКИЙ заявляє про існування погрози припинення оновлення рухомого складу залізниць у разі відмови від отримання техніки на умовах фінансового лізингу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його даними, на початку лютого гендиректор «Укрзалізниці» Василь МЕЛЬНИЧУК доручив залізницям розірвати договори про фінансовий лізинг на 2008 р., якщо лізингодавці не знизять процентні ставки, і перейти на прямі договори з виробниками. Як наголошувалося у вказівці В.МЕЛЬНИЧУКА, станом на початок ц.р. «Укрзалізниці» недопостачено продукції на суму 525 млн. грн.

Відео дня

Як вважає А.ЧУБИНСЬКИЙ, рішення про перехід на прямі договори приведе до того, що модернізація рухомого складу «загальмується на кілька років», що представляє загрозу для галузі, зношеність рухомого і тягового складу якої становить 85%.

«Це не таке просте завдання - відновити техніку та устаткування. Таким чином, пройде 2-3 роки. Наші фахівці підрахували, що день «Ч», коли буде на 99,9% зношений пересувний склад, настане в 2011-2012 рр. Якраз під відкриття Євро-2012», - зазначив він.

При цьому А.ЧУБИНСЬКИЙ сказав, що не знає причин, чому ініційовано розірвання договорів з лізинговими компаніями. «Можливо, лізингові компанії неугодні», - припустив він.

За його словами, прямі договори укласти непросто, оскільки «на сьогодні товаровиробники практично не працюють за прямими поставками». На думку А.ЧУБИНСЬКОГО, може скластися ситуація, що залізниці цього року відновлять пересувний склад на 2,5 млрд. грн. - на той обсяг, який залишився за лізинговими договорами для постачання в 2008 р., тоді як передбачалося відновити його ц.р. на 6 млрд. грн.

У той же час він зазначив, що за умови належного оновлення за 2-2,5 роки «Укрзалізниця» може зупинити зростання кривої стосовно зношеності основних фондів.

Довідка УНІАН. У 2007 р. «Укрзалізниця» уклала з лізинговими компаніями договори фінансового лізингу на 5 млрд. грн. У 2007 р. з цих коштів було поставлено лізингової техніки на 2,3 млрд. грн. Велика частина – через «Укртранслізинг» (49%) і ПП «ВТБ Лізинг Україна» (35,3%). Решта постачань має надійти в 2008 р.