Київ. 3 березня. УНІАН. Народний депутат від блоку “Наша Україна - Народна самооборона”, секретар Комітету Верховної Ради з питань економічної політики Ігор ПАЛИЦЯ має намір звернутися до Президента Віктора ЮЩЕНКА з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася в нафтогазовидобувній галузі України.

Про це І.ПАЛИЦЯ повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Я як депутат Верховної Ради звертатимуся до Президента України з проханням втрутитися в ту ситуацію, яка на сьогодні склалася в Україні по відношенню до національного виробника, щоб він узяв питання під контроль, в іншому разі ми одержимо повне руйнування економіки», - сказав депутат.

Відео дня

При цьому він додав, що «на сьогодні з 2003 року рентні платежі на видобування нафти зросли в 100 разів при тому, що ціна на нафту зросла в 3,5 разу».

«І на сьогодні «Укрнафта» вимушена, а я говорю і як секретар Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, і як екс-керівник «Укрнафти», звернутися до представників уряду, в Наглядову раду з тим, що вона готується припинити видобування нафти і газу, оскільки це приносить збитки», - заявив І.ПАЛИЦЯ.

Як повідомляв УНІАН, правління «Укрнафти» ухвалило рішення про початок з 3 березня 2008 року процедури зупинки з метою консервації впродовж двох тижнів 140 газових свердловин через низькі ціни на природний газ, встановлені для компанії НКРЕ. Загальний річний видобуток із цих 140 свердловин становить близько 950 млн. м куб. природного газу і 40 тис. тонн газового конденсату.

Нагадаємо, 28 лютого НКРЕ вирішила знизити вартість газу власного видобування для ВАТ «Укрнафта» на 26,9% з 272,6 - до 199,2 грн. за тис. куб. м (без ПДВ). У даному рішенні комісія керувалася нібито не наданням компанією детальних обгрунтувань структури ціни газу.

«Укрнафта» звернулася до прем`єр-міністра з проханням зобов`язати НКРЕ встановити для компанії економічно обгрунтовану ціну на газ власного видобування.

Довідка УНІАН. ВАТ «Укрнафта» - найбільша нафтодобувна компанія України, яка видобуває 75% нафти і газового конденсату від загального обсягу видобутку в країні.

50%+1 акція «Укрнафти» належать НАК «Нафтогаз України», 42% акцій контролює група «Приват».